TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Ohlédnutí, OQE 2021 - Leeuwarden.

20. prosince 2021 Leeuwarden 2021
Ohlédnutí, OQE 2021 - Leeuwarden.

Olympijská kvalifikace (OQE) je za námi. Česká republika se jí účastnila již potřetí, a to vždy v obou hlavních kategoriích. V aktuálním olympijském cyklu se podařilo proklouznout do hlavní olympijské soutěže páru Zuzaně a Tomáši Paulovým v přidané kategorii Mixed Doubles (poprvé na ZOH v roce 2018). Podařilo se to v posledním utkání letošního mistrovství světa MD proti Američanům, a díky této výhře vysílá poprvé ve své historii Česká republika curlery do boje o olympijské medaile. Jejich účast je potvrzením pozice tohoto páru v mezinárodním rankingu. Tradiční curling nabídl Čechům ještě další šanci, jak se do Pekingu podívat. Takzvaný „Olympic Qualification Event“. Ten se letos konal trochu nečekaně v Holandsku a ještě méně očekávaně na ploše uprostřed rychlobruslařského oválu. Ta druhá okolnost se projevila zejména na kvalitě ledové plochy. Icemakeři se potýkali s výpadky chlazení, vzdušnými víry, změnami teploty, apod. Výsledek jejich snahy byl patrně maximem možného. Organizátoři obtížně vysvětlovali asijským zástupcům, že jedním z hlavních sponzorů je obchod s erotickými potřebami. Celková nepříznivá lokální epidemiologická situace komplikovala logistiku i organizaci. A výsledky? České týmy na ZOH 2022 nepostoupily. Jako tradičně měli k úspěchu blíže muži. Dva vybojované životy po základní části nabízely paralelu s obdobným podnikem před osmi lety (2013, Fuessen, Německo). Nakonec však v rozhodujících zápasech Češi podlehli Italům i Dánům. Kromě těchto zemí ještě v mužích uspěli Norové. V ženách se dařilo Skotkám, Japonkám a Korejkám. Tak tedy budeme společně fandit a držet palce Zuzce a Tomášovi v soutěži Mixed Doubles, a pro tradiční curling pomalu spřádat plány na další olympijský cyklus, který vyvrcholí v Cortině d´Ampezzo v roce 2026.


foto: česká vlajka na reklamním poutači k OQE 2021 

 

«»

↑ nahoru

Muži v play-off.

16. prosince 2021 Leeuwarden 2021
Muži v play-off.

Čtvrtek, 16. prosince 2021 je vyhrazen pro dokončení základní části soutěže olympijské kvalifikace. Dopoledne se českých týmů netýká, ale ve dvě odpoledne čekají na české ženy korejské reprezentantky, stříbrné medailistky z posledních olympijských her. Všech pět hráček nese příjmení Kim, jenom trenér se jmenuje Lim. Do sedmého endu vedeme a jsme asijským hvězdám více než vyrovnaným soupeřem. V osmém endu kupíme chyby a necháváme Korejkám hit na čtyřku, který skipka Kim bezpečně proměňuje. Ani v devátém endu se nám příliš nedaří, a tak slibně rozehraný zápas končí výhrou Korejek. Na vedlejší dráze se rodí překvapení a Turkyně porážejí Japonky. To způsobuje erupci radosti na skotské straně, která díky souhře výsledků obsazuje první pozici, a tím se kvalifikuje na olympiádu. O zbylá dvě místa budou bojovat Japonky, Korejky a překvapivě Lotyšky. U mužů se vše vyjasnilo ráno, když Japonec nestačil na Itala a Holanďan podlehl Norovi. Čeští muži teď bojují o možnost mít dva životy do nadstavby, což se může podařit, když porazí Dány. Po čtyřech endech vede tým Klíma 3 : 1.


foto: kluci proti Itálii

 

«»

↑ nahoru

Volné dopoledne pro české týmy.

15. prosince 2021 Leeuwarden 2021
Volné dopoledne pro české týmy.

Dnes ráno české týmy nehrály. Až ve dvě hodiny odpoledne nastoupili muži proti Itálii a ženy budou hrát dokonce až večer od sedmi proti Turkyním. Tým kolem Lukáše Klímy může směle pomýšlet na nadstavbové zápasy, a to přesto, že právě prohrál s Italy 2 : 7. Nastupuje matematika a statistika a ta nabízí ještě řadu variant a mezi nimi i ty radostné. V právě probíhajícím televizním utkání Holandska proti Japonsku vedou borci z východu, a ještě mohou zasáhnout do pozic v horní polovině tabulky. Může dojít i na to, že o umístění na třetím místě (dva životy) a čtvrtém (jeden život) se bude rozhodovat v poslední rundě ve vzájemném utkání Dánska proti Česku, ale možných scénářů je víc, ještě se pár utkání hraje, tak se uvidí. Ženy jsou už mimo postupové pozice, ale situace v jejich kategorii je také zamotaná. Po večerní rundě, ve které tým Anny Kubeškové porazil Turkyně po přesvědčivém výkonu v osmi endech, je alespoň jasné, že profesionálky z Německa do play-off nepostoupí a bude zajímavé sledovat, kdo se připojí k asijským týmům a Skotkám, a bude hrát o olympiádu.


Trochu volného času, který jsme měli dopoledne, jsme investovali do malé procházky po místě konání OQE. Leeuwarden je relativně velké město na severu Holandska (cca 125 000 obyvatel), protkané sítí kanálů (grachten), ve kterých kotví majestátní plachetnice a lodě nejrůznějšího druhu. Město se pyšní několika věhlasnými rodáky, například: architekt de Vries, agentka a tanečnice Mata Hari nebo výtvarník a grafik Escher. Ulice jsou plné obchůdků a malých restaurací. Přes příznivé počasí však většina z nich zeje prázdnotou a ve městě je dost klid. V celém Holandsku vládnou restrikce omezující veřejný život. Když jdeme brzy ráno do haly, potkáváme dlouhou frontu místních občanů čekajících na parkovišti supermarketu na očkovací dávku v improvizovaném vakcinačním stánku.


foto: kostel Svatého Bonifáce, Leeuwarden

 

«»

↑ nahoru

Úterý v Leeuwardenu.

14. prosince 2021 Leeuwarden 2021
Úterý v Leeuwardenu.

V dopolední rundě přehráli čeští muži bezradné Korejce vysoko 14 : 6 a vylepšili si tím poměr výher k prohrám na tři ku dvěma. Dále živí naděje na účast v play-off. Ženy měly od dvou za soupeře Itálii a úvod zápasu poznamenaly pochybnosti o jednom konkrétním místě na ledě, kde byla dobře viditelná rýha. O půl hodiny později jsme přes toto místo hráli důležitý take-out. Potřebovali jsme úspěšným kamenem korigovat nepříznivě se vyvíjející situaci v závěru druhého endu. Kámen však nečekaně zatočil a způsobil katastrofu v podobě nabídnutého dohozu na pětku. Italky zahrály v dnešním duelu lépe než my a dosažené vítězství jim náleží plným právem. Muži večer nastupují dnes již proti druhému asijskému reprezentačnímu týmu, a sice proti Japoncům. Zatím se tady, v Holandsku, asijským mužským družstvům příliš nedaří a naši muži mají určitě dobrou šanci.


 


Foto: asistent icemakera provádí rychlou inspekci dráhy po společném dotazu Češek a Italek

 

«»

↑ nahoru

Potíže. S ledem.

13. prosince 2021 Leeuwarden 2021
Potíže. S ledem.

Včerejší noční trénink končil někdy po půl jedné v noci, a to jsme měli štěstí, že některé týmy, které měly být před námi, nepřišly vůbec, nebo přišly pozdě, a tím jsme poskočili v pořadí dopředu. Zkontrolovali jsme s Klárou kameny a vytvořili optimální dvojice pro hráčky. Při rozhovoru s icemakerem se ukázalo, že technická přestávka uprostřed mužské rundy měla svou předehru již při zápasech žen. Patrně již tam led ztrácel svou kvalitu a průběh byl na hraně regulérnosti. Celkově se podmínky dají označit jen za vyhovující. Rychlost ledu kolísá od 15,2 do 13,3 a led točí maximálně tři stopy, spíš dvě a půl a na některých drahách i méně. Pravděpodobným zdrojem problémů jsou velké skupiny rychlobruslařů, které v pravidelných intervalech krouží na velkém oválu, který obklopuje čtyři curlingové dráhy. Vytvářejí vzduchové víry, které pociťujeme jako kolísání teploty. Ale hlavním problémem jsou závady na chladící technice, která měla už jeden velký výpadek. České ženy nastupovaly ráno proti Němkám a zdravotní indispozice Ežen poslaly na led Kláru. Trochu jsme improvizovali s určením hráček pro měřené tréninkové hody, ale zvládli jsme to, byť výhodu získaly Němky. Začátek opatrný, po třech endech jsme o jedna dole s výhodou a Daniella Jentsch se odhodlává k velké ofenzivě. Staví dva guardy a pokouší se za ně zajet. My však postupně hromadíme své kameny v kruzích a závěrečným splitem skórujeme pěti body. Němky odpadají a nechávají si dát ještě trojku navíc. Utkání je zdánlivě rozhodnuté, ale jsme teprve v polovině a endů do konce může být ještě hodně. V šestém a sedmém Němky korigují vždy jedničkou, ale v osmém už vzdávají. Po velmi solidním výkonu máme v kategorii žen první výhru.


Od dvou hodin odpoledne hrají Češi v televizním zápase proti domácím. Zvláštní zápas začínají lépe Holanďané trojkou ve druhém endu. Po sérii jedniček se Češi ujímají vedení 4:3. Nizozemci pak vývoj obracejí dvěma jedničkami za sebou a v nervózním závěru nakonec domácí uhájí dvoubodové vedení a zapisují pro sebe druhé vítězství. Naši muži mají bilanci dvě výhry a dvě prohry.


Večerní zápas žen proti Lotyškám drhnul od samého začátku. Sice jsme s výhodou v prvním endu uhráli za dva, ale to bylo na dlouho vše. Krajní dráha nabízela na jedné straně točivost dvě stopy a na druhé zhruba tři. V první polovině jsme nedokázali využít chyby soupeře a v druhé už Lotyšky chybovaly málo, nebo vůbec. Přesto jsme ještě zabojovali a v samotném závěru si vytvořili dobré příležitosti. Ale nestačilo to. Výhru berou Lotyšky.


foto: Češky po utkání s Německem

 

«»

↑ nahoru

Muži - první výhra.

12. prosince 2021 Leeuwarden 2021
Muži - první výhra.

Muži mají první výhru. V zápase proti Německu to bylo, podle vyjádření skipa týmu Lukáše Klímy, trochu nahoru dolu, ale v průměru lépe hrající český tým dosáhl na důležité vítězství o dva body. Možná se vám zdají informace z mužské části soutěže trochu strohé, ale potíž je v tom, že je přísně omezen počet lidí přítomných v hale. Znamená to, že já mohu do haly přijít nejdříve 45 minut před tréninkem týmu, který koučuji. A okamžitě po skončení utkání musím halu opustit. Důvodem je snaha o omezení setkávání. Nevidím tedy ani kámen českých mužů a z nebohatého informačního servisu se toho moc přečíst nedá. Jsem tedy odkázán na krátké rozhovory, pokud se s kluky vůbec potkám. Naše reprezentantky měly od 14,00 na dráze B Japonky. Drobné hráčky ze země vycházejícího slunce jsou velmi dobře technicky vybaveny, jsou dobré metařky a celkově se jedná o velmi zkušený profesionální curlingový tým s řadou absolvovaných startů v těch nejkvalitnějších soutěžích. Televizí přenášený duel měl zajímavý průběh, týmy se střídaly ve snaze uhrát více bodů při své výhodě a k vidění bylo několik vynikajících šotů, které zachraňovaly situaci. V osmém a devátém endu jsme neodolali tlaku soupeře a postupně jsme ztráceli kontakt. Dosaženou výhru si Japonky zasloužily. Teď probíhá zápas Čechů s Finy. Naši vedou, ale v hale jsou hlášeny nějaké technické problémy, tak uvidíme, co se bude dít. Mě a Kláru to zajímá mimo jiné proto, že máme po dohraných zápasech absolvovat dva technické tréninky, při kterých budeme kontrolovat vlastnosti kamenů, se kterými máme zítra hrát. A nechceme, aby to bylo moc pozdě.


foto: hala před zápasem

 

«»

↑ nahoru

První soutěžní.

11. prosince 2021 Leeuwarden 2021
První soutěžní.

První soutěžní den přinesl oběma českým družstvům pouze prohry. První inkasovaly ženy ve vyrovnaném duelu se Skotkami. Z nadějného stavu po polovině utkání, kdy měly oba týmy stejně uhraných kamenů, utekly Skotky o dva body a v devátém endu získaly ještě jeden navíc. Tříbodové manko již bylo v posledním endu neřešitelné. Po zápase vysekla Eve Muirhead, kapitánka Skotek Češkám poklonu, když řekla, že tým Anny Kubeškové je vždy těžkým a nesnadným soupeřem. V mužské rundě podlehli čeští muži soustředěným Norům. První výhru jsme si přáli ve večerním utkání žen proti Estonkám. Vývoj zápasu charakterizovaly endy uhrané nejnižším možným ziskem. Krajní dráha měla své drobné záludnosti, se kterými se týmy potýkaly se střídavými úspěchy. My jsme v posledním endu ztratili vedení, které jsme si pracně vybudovali, a přes výhodu posledního kamene jsme v desátém endu dostaly za dva, což stačilo Estonkám na výhru. Poněkud trpká prohra nás mrzí, ale máme před sebou ještě šest zápasů a do nich dáme zbytek sil.


foto: s Estonkami

 

«»

↑ nahoru

Holandsko hostí OQE 2021.

10. prosince 2021 Leeuwarden 2021
Holandsko hostí OQE 2021.

Holandsko se zdá možná trochu překvapivým organizátorem jednoho z nejvýznamnějších curlingových podniků olympijského cyklu. Pravdou ale je, že podle některých pramenů curling v této zemi vznikl. Jedná se sice o menšinový názor, ale přesto to ilustruje důležitost této země na curlingové mapě. V sobotu, jedenáctého prosince, bude zahájena soutěž, jejíž výsledek přidá v kategorii mužů a žen tři nová jména na seznam účastníků olympijského turnaje 2022 v Pekingu. V obou kategoriích máme své zástupce, a jak tým Anny Kubeškové, tak družstvo kapitána Lukáše Klímy budou usilovat o umístění mezi nejlepšími třemi. Úplně prvním duelem českých barev bude zápas žen proti Skotkám, které před dvěma týdny získaly zlaté medaile na Mistrovství Evropy 2021 v norském Lillehammeru. Situace v místě konání je sice trochu komplikovaná restrikcemi, ale hotel je velmi příjemný, hala je na dohled, jídlo nám chutná a led má obvyklé soutěžní parametry. Tu poslední okolnost jsme ověřili na dnešním tréninku v nedalekém sportovním komplexu. Čtyři curlingové dráhy se nacházejí uvnitř rychlobruslařského oválu, na kterém se v poledních hodinách proháněly stovky bruslařů na dlouhých nožích. A někteří sakra rychle. Dispozičně je to aranžmá, o kterém se uvažovalo, kdyby došlo k realizaci proslulé virtuální haly pro Martinu Sáblíkovou. My máme za sebou, kromě hodinového tréninku dva týmové mítinky a jdeme spát, abychom zítra předvedli nejlepší možný výkon. 


foto: česká ženská curlingová reprezentace, zleva Svatoňová, Kolčevská, Baudyšová M., Baudyšová A., Kubešková

 

«»

↑ nahoru