TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Skotsko je nejlepší.

27. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Skotsko je nejlepší.

Nejdříve Skotky (Muirhead) a po ní i Skoti (Mouat) jsou nejlepšími týmy letošního mistrovství Evropy. Vyrovnanější bylo finále žen. Mužský boj o zlato se pro Švédy zlomil po dvou obdržených dvojkách. Velice dobře, až perfektně hrající Skoti nedopustili žádnou zápletku a zvítězili v devíti endech. Třetí jsou Italové. V ženách bere stříbro Švédsko a bronz Německo. České reprezentantky a reprezentanti ještě využili možnost ověřit si účinnost svého metení při speciálním testu. Na fotce je Míša, jejíž snažení sleduje bronzový Ital Amos Mosaner (úplně vpravo). Asistuje sestra Alžběta. Opulentní farewell party v hotelu Scandic právě probíhá. Největší aplaus má tým icemakerů (šéf Mark Callen) a samozřejmě oba vítězné týmy. Dalším eventem je olympijská kvalifikace v Holandsku.

 

«»

↑ nahoru

Nadstavbové zápasy a malé ohlédnutí.

26. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Nadstavbové zápasy a malé ohlédnutí.

V pátek se postupně hrály jednotlivé zápasy nadstavby. Nejprve semifinále mužů, druhého se třetím. Švédové porazili Italy, ale utkání mělo zajímavý vývoj a teprve v úplném závěru se projevila větší zkušenost Skandinávců, kteří využili nezdařených hodů italského skipa. V druhém semifinále bylo jasno velmi rychle. Skoti opravdu hrají na tomto šampionátu jinou, vyšší ligu a agresivní hrou bez zaváhání přejeli Nory v pár endech rozdílem třídy. Večerní, televizní zápas o bronzovou medaili v kategorii žen uzavřely Rusky nezdařeným pokusem o runback double, a tím způsobily velkou radost Němkám, které podruhé v poslední dekádě získávají bronz na mistrovství Evropy. K vidění byly chyby, ale i úžasné kameny, emoce, zaujetí a dobré nápady. Zítra budou už jen obě finále a bronzová hra mužů.


Ještě pár poznámek k výkonu českých žen na tomto ME. Český tým absolvoval šampionát poprvé za dobu své existence pouze ve čtyřech hráčkách. Doma zůstala nemocná kapitánka Anna, která do poslední chvíle doufala, že bude moci dorazit alespoň na druhou část ME. Zdravotní potíže a neschopenka však zhatily její i týmové plány. Přeskládaný a oslabený tým předvedl výkon na hraně svých možností. Stačilo to na kvalifikaci na MS, ale ne na udržení A skupiny pro příští rok. Bětka, Ežen, Míša a Klára zaslouží uznání za obětavý výkon, za úsilí, které vložily do jednotlivých zápasů i za to, že bojovaly nejen za sebe, ale i za svou nemocnou skipku. Zde je odkaz na aktuální fotografie z ME 2021: fotogalerie

 

«»

↑ nahoru

Konec základní části ME 2021.

25. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Konec základní části ME 2021.

Působení českých týmů na letošním Mistrovství Evropy v curlingu je u konce. Nejprve ženy v dnešní ranní rundě podlehly Němkám. Tím uzavřely turnaj s bilancí dvě výhry a sedm porážek. Stejný poměr mají i Dánky, ale kvůli dánské výhře ve vzájemném utkání, jsou Češky klasifikovány níže, a tím si zahrají v příštím roce skupinu B. V poledne nastoupili muži proti Švédům. Případná výhra mohla spolu s dalšími faktory posunout náš tým dokonce až do play-off. Papírové předpoklady se však naplnily a seveřané si celkem rychle vytvořili výrazný náskok. Češi tedy mají čtyři výhry a pět proher a výsledné sedmé místo. To nejen zajišťuje skupinu A pro rok 2022, ale i přímý postup na MS 2022 (USA). Po několika neplodných letech se jedná o velký úspěch českého mužského curlingu. Ženy budou ještě bojovat o MS v dodatečné kvalifikaci hrané v lednu příštího roku. Do semifinálových bojů postoupily mužské týmy Skotska, Švédska, Itálie a Norska. Mezi ženami uspěly Skotky, Rusky, Švédky a Němky. Ve čtvrtek se již hrála semifinále žen. O zlato si zahrají Skotky a Švédky, které své zápasy vyhrály a o bronz Rusky (podlehly Švédkám) a Němky, které nestačily na Skotky.


foto: čeští muži, zleva Radek Boháč, Lukáš Klíma, Marek Černovský a Jiří Candra

 

«»

↑ nahoru

Předposlední den základní části.

24. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Předposlední den základní části.

Dnes byli první na programu muži. S finskou reprezentací se české týmy vídají často. Finům se líbí u nás na Roztylech a jsou tam obvyklými hosty při mezinárodních turnajích. Finové budou rovněž v Holandsku na olympijské kvalifikaci, kde se znovu utkají s Čechy. Tentokrát byl náš tým lepší a zaslouženě zvítězil, čímž navýšil svou bilanci na čtyři výhry a pouhé tři prohry. Vynikající výsledek. Jedním z důvodů, které pomohly Čechům, bylo i lepší čtení čerstvě nabroušených kamenů. Již se stalo skoro tradicí, že v průběhu šampionátu dojde na tuhle technickou finesu, která přináší někomu potíže a jinému drobnou výhodu. Ženy měly od dvou odpoledne za soupeřky Italky. Někdy s nimi vyhráváme, jindy prohráváme. Je to prostě naše výkonnostní úroveň. Byli jsme to my, kdo se déle srovnával s mírně jinými vlastnostmi jedoucích kamenů a mezitím si Italky vybudovaly náskok, který bylo těžké dohnat. Zlepšili jsme hru, ale museli jsme přidat na riziku. Na obrat už bylo pozdě. Italky nad námi zvítězily. Večer jsme se šli podívat na kluky, jestli jim vydrží vítězná vlna i na Skoty. Sebevědomý a kvalitní výkon Bruce Mouata a jeho spoluhráčů byl nad naše síly. Zítra už jsou poslední zápasy základní části. Holky proti Němkám a kluci proti Švédům.


Lillehammer, městečko s dvaceti sedmi tisíci obyvateli, leží skoro sto čtyřicet kilometrů od Osla a je známé především jako dějiště ZOH 1994, kde byl curling naposledy ukázkovým olympijským sportem. Následně v Naganu už byl regulérním medailovým. Městečko rovněž proslavil dramaticky komediální seriál z norsko-americké produkce s názvem Lillyhammer. (2012 - 2014).


foto: vodopády, hned za hotelem

 

«»

↑ nahoru

Muži pokořili domácí Nory.

23. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Muži pokořili domácí Nory.

Ženy měly od rána na programu utkání proti Dánkám. Sestry Dupontovy, spolu se svými spoluhráčkami se již z mistrovství světa v Calgary kvalifikovaly na olympijské hry v Pekingu. A jsou tradičním soupeřem našeho týmu. V Kanadě jsme s nimi prohráli, ale teď jsme jim to chtěli oplatit. Do šestého endu velmi vyrovnaný zápas přinesl složitou situaci v sedmém endu. Ta vyústila v nutnost zahrát přesné umístění proti třem soupeřovým kamenům. Podařilo se však přehodit pouze jeden, a tak Dánky získaly dvojku. To bylo rozhodující. Večer byly na pořadu Skotky, které si, přes malé zaváhání, zatím počínají dost suverénně. Precizní byly i proti nám a brzy nám výsledkově utekly. Ženy mají za dnešek tedy bilanci 0 : 2. O senzaci se postarali muži, když v napínavém televizním utkání přehráli domácí Nory. Divácky atraktivní průběh přinášel zvraty, chyby, ale především nádherné kameny. A řada z nich přišla z české strany. Poslední kámen devátého endu byl „feather“ double viditelný sotva ze čtvrtiny. Precizní provedení znamenalo dvojku a vedení do závěru, které si už tým Lukáše Klímy dokázal pohlídat. Velmi cenný skalp a příslib před olympijskou kvalifikací, kde právě Norové budou jedním ze soupeřů.


foto: monumentální hala Hakons v Lillehammeru

 

«»

↑ nahoru

Pondělní program v Hakons.

22. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Pondělní program v Hakons.

Pondělní rozlosování nadělilo oběma českým reprezentacím po dvou soupeřích. To znamená, že program v Hakons hale začal už v 8 hodin ráno, vlastně mnohem dřív, protože ještě před zápasy mají týmy tréninky. Na ženy padla ta první runda, takže vstávání v šest, snídaně v půl sedmé, krátce po sedmé v hale a v půl osmé trénink. Žluté kameny znamenají v pořadí druhý trénink, kdy už je led dobře prometený a proježděný z prvního tréninku, takže je možné o něco přesněji zahrát potřebné kameny k získání výhody v prvním endu. To jsme zvládli bravurně a také jsme to využili skórováním pěti kameny hned v úvodu. Malinko nás to zaskočilo a trvalo několik endů, než jsme se z toho překvapení vzpamatovali. Mezitím snaživé Estonky uhrály několik bodů a nebezpečně se nám výsledkově přiblížily. V závěru už jsme byli zase lepším týmem a zaslouženě jsme vyhráli. Na nic jiného, než na krátký rozbor zápasu a oběd s malým odpočinkem není čas. Já ještě stihnu sledovat závěr souboje Čechů s Italy. Úplně na konci se objevila šance, jak zápas vyhrát a kluci udělali maximum, aby to Joelovi (Retornaz, Itálie) ztížili, ale pevné nervy italského skipa a jeho poslední kámen na tee line, rozhodly o těsné prohře českých mužů. Od čtyř odpoledne se postavily ženy Ruskám a úvod vypadal dobře. Po dvou endech jedna jedna. Rusky pak po sérii velmi přesných kamenů uhrály trojku a pustily se do strojové defenzivy, ve které jsou opravdu velmi dobré. My už recept nenašli, a tak jsme si odnesli jasnou prohru 2 : 9. Muži od osmi večer usilovali o třetí výhru na turnaji a solidní šance přišla poté, co Dánové dokázali jít po devíti endech do vedení jen o jeden kámen. Ale v desátém kýžená dvojka nepřišla, naopak Lukáš musel zachraňovat pokračování zápasu dobrým draw. Extraend sehráli o něco lépe Dánové. Přestože zůstaly na ploše guardy, a tím i šance na draw pro český tým, umístění našeho kamene za tee line a pevná ruka Mikkela Krauseho znamenaly výhru Dánů. Zítra ráno od devíti hodin Češky proti Dánkám.


foto: situace v osmém endu mužů proti Dánům nebyla jednoduchá

 

«»

↑ nahoru

Neděle v Norsku a curling.

21. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Neděle v Norsku a curling.

Neděle nabídla souboj českých mužů a Švýcarů. Tým kapitána De Cruze patří nejen k olympijským medailistům ale také k týmům, které se pravidelně objevují na většině významných mezinárodních turnajů. V devět ráno se začalo rodit důležité vítězství. Lukáš, Marek, Radek a Jirka odehráli velmi dobře první část, ve které si vybudovali malý náskok. Ten se jim podařilo udržet až do úplného závěru. Velmi cenný skalp. Muži mají tedy dvě výhry. Od dvou odpoledne sledovaly desítky diváků v obrovské hale s kapacitou cca jedenáct tisíc čtyři zápasy. Ten pátý – Švýcarsko vs. Německo začal se zpožděním, protože jeden z týmů si všiml malého škrábance v ledové ploše skrytého v logu hlavního sponzora a bylo nutno udělat úpravu tak, aby led byl bezchybný. Pro nás byl zásadní stav ledu na dráze B, kde jsme se střetli s Turkyněmi. Výhodu jsme tentokrát neměli, ale donutili jsme soupeře k jedničce a pak ve třetím jsme uhráli za tři a v pátém za dvě. Těsné vedení jsme potvrdili uhranou jedničkou v osmém endu při své nevýhodě. Závěrečné dva endy byly v režii Ežen, která třemi těžkými double take-outy vyřešila situace, které mohly Turkyním přinést naději do konce utkání. Večer hrají Češi proti Němcům a my už se chystáme na náročné pondělí, kdy hrajeme od osmi a pak od čtyř odpoledne.


Ještě před večerním tréninkem jsem stihl dokoukat poslední dva endy duelu Čechů a Němců. Naši dlouho vedli, ale přišel kolaps v sedmém endu, kdy Němci dali čtyřku a přes velké úsilí a slibný zisk bodů v osmém a devátém endu, Češi padli. Dosavadní bilance ale staví náš tým hned za bezchybné Skoty. Zatím tedy - skvěle hoši!


foto: hala Hakons (čti Hókons)

 

«»

↑ nahoru

ME 2021 začalo.

20. listopadu 2021 Lillehammer 2021
ME 2021 začalo.

Elitní skupina ME 2021 měla zahajovací rundu dnes v devět hodin ráno ženskou kategorií. Český tým se na dráze číslo jedna utkal se Švédkami. Zápas, který vrcholil hitem, hraným Annou Hasselborgovou proti prohranému zápasu, byl velmi vyrovnaný a navíc oboustranně hraný s velkou opatrností. Švédky uhrály čtvrtý end jedničkou proti naší výhodě, a to se ukázalo jako rozhodující. Až do konce jsme byli o krůček pozadu. Odpoledne jsme strávil sledováním zápasu mužů proti Holandsku. S Holanďany se čeští muži potkávají často a potkají je i na olympijské kvalifikaci. Po šesti endech měl zápas lépe rozehraný soupeř. Ale dvoubodové manko se podařilo eliminovat v sedmém endu a v osmém se dokonce urodila jednička proti. V nervózním závěru, po chybách na obou stranách, nakonec holandský skip nedokázal uhrát jedničku na extra end, a tak se radovaly české barvy. Ženy měly večer dalšího velmi těžkého soupeře. Tým Švýcarek (skip Tirinzoni) je stálicí na světové scéně a patří nesporně k nejlepším družstvům na okruhu. Nám utekl začátek a to bylo rozhodující. Důstojné utkání se zvýšeným rizikem v osmém endu za stavu 3 ku 6 bez výhody, přineslo vzrušující herní situace i kvalitně odehrané kameny. Švýcarky získaly za dvě a my jsme to vyhodnotili jako neřešitelné. Zítra nás čekají Turkyně, které tady zatím hrají dobře a zrovna se Švýcarkami odehrály skvělý mač.


foto: před zápasem se Švédkami

 

«»

↑ nahoru

Na tréninku mezi Švýcarkami a Italkami.

19. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Na tréninku mezi Švýcarkami a Italkami.

Po včerejší výtečné večeři jsme potřebovali dohnat spánkový deficit, který vznikl velmi časným vstáváním. A tak jsme šli celkem brzy na kutě, abychom byli připraveni na dnešní bohatý program. Setkání týmů s pořadateli a organizátory moderoval Jirka Snítil. Absolvovali jsme i obvyklý folklór v podobě dotazu položeného holandskou koučkou Sheri a losu mincí s prvním soupeřem – Švédkami o pořadí předzápasového tréninku. Naše specialistka (Bětka) naplnila očekávání, a mohli jsme si zvolit příjemnější druhý trénink v pořadí. S ohledem na to, že pětice ženských reprezentačních týmů Švýcarska, Česka, Itálie, Německa a Skotska byla první, kdo testoval nový curlingový led v lillehammerské aréně, mohli jsme čekat i nějaká překvapení. Mark Callan (hlavní icemaker) však nezklamal a se svým týmem připravil více než použitelný led, který měl postupně dobrou rychlost i slušnou točivost. My jsme si především otestovali kameny na dráze číslo jedna, kde zahájíme zítra v devět ráno evropský šampionát duelem se Švédkami. Po rychlém obědě, jsme absolvovali vlastní team meeting, kde jsme probrali vše důležité pro několik dalších hracích dnů. Krátká návštěva centra Lillehammeru představila městečko jako typicky severské, s nízkými domy, kombinací moderní a dobové zástavby, olympijskými odkazy, výkladními skříněmi plnými předvánočního zboží, ale také se stánky v uličkách nabízejícími lákavé slevy. Protože nás zítra čekají dva zápasy, jdeme po večeři odpočívat, abychom byli ráno ready.


foto - tým zatím ve čtyřech, Klára, Ežen, Míša a Betty

 

«»

↑ nahoru

Lillehammer 2021.

18. listopadu 2021 Lillehammer 2021
Lillehammer 2021.

Kdo by to řekl, že cesta z Prahy do norského Lillehammeru může trvat letadlem – myšleno od domu k domu – 14 hodin. Leč je tomu tak. Na vině je poctivých pět hodin čekání ve Frankfurtu na spoj do Osla. Také malé zpoždění druhého letu při příletu do cílové destinace, reklamace poškozených zavazadel a hodinové čekání na vlak do městečka, ve kterém se konala jedna z nejkrásnějších zimních olympiád všech dob (1994). Přijíždíme za úplné tmy, a tak jen stihneme obdivovat nasvícené siluety skokanských můstků a oblouk haly, ve které se bude hrát Mistrovství Evropy, skupina A. Letos nás po letech vlastně nezajímá druhé dějiště, tedy hala pro skupinu B. Oba naše reprezentační týmy hrají elitní skupinu a budou bojovat mimo jiné o přímou účast na mistrovstvích světa svých kategorií. Již na letišti v norském hlavním městě si všímáme, že lidé skoro nenosí roušky, ale my si i nadále držíme bezpečnou bublinu. V hotelu na nás čeká sada antigenních testů. Jejich výsledky (negativní) – viz foto – posíláme pořadatelům. Výměnou za splněnou povinnost dostaneme zítra na organizační schůzce zástupců týmů akreditace, které nám umožní vstup do areálu. 


na přiložené fotografii chybí dvě důležité postavy, a sice Craig Savill, trenér týmu mužů, který však už dorazil, ale hlavně Anna Kubešková, skipka žen, kterou virové onemocnění (nikoli Covid-19) připoutalo na lůžko. Horní řada, zleva: Jiří Candra, Brad Askew, Marek Černovský, Radek Boháč, Samuel Mokriš a Lukáš Klíma, vepředu, zleva: Míša Baudyšová, Alžběta Baudyšová, Ežen Kolčevská, Klára Svatoňová a Karel Kubeška.

 

«»

↑ nahoru