TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Dohraná základní skupina.

31. srpna 2024 LIBOC 3Ž Oslo 2024
Dohraná základní skupina.

Dnešní zápasy obou českých týmů, tedy žen i mužů, rozhodovaly o případném postupu do nadstavby oselského turnaje. U žen to byl přímý souboj mezi mladými Švédkami (skip Moa Dryburgh, 19 let) a českým národním družstvem, zatímco muži potřebovali porazit jeden z norských týmů. Systém turnaje je následující. Z každé ze dvou šestičlenných skupin ženské části soutěže postupují nejlepší trojice do play-off. Následně se z eliminačních utkání druhých a třetích týmů rekrutují účastníci semifinále, kteří změří síly s vítězi skupin. Muži hrají rozděleni do čtyř skupin a z každé postupují dva týmy do čtvrtfinále. Celý turnaj vrcholí finálovými zápasy každé jednotlivé kategorie. Mužům se podařilo otočit zápas a z průběžného výsledku 0 : 3 dokázali uhrát závěrečných 4 : 3. Díky tomu se zítra utkají s Němci (Muskatewitz) o postup do semifinále. Ženy sehrály se seveřankami vyrovnanou partii, ale na výhru nedosáhly. Český tým tak skončil ve skupině čtvrtý, mimo postupové pozice. Počasí nám umožnilo chodit na některé zápasy pěšky, asi půlhodinovou procházkou podél moře a sledovat stavební rozmach této části města, kde zanedlouho bude dostavěna stanice metra a řada dalších budov, které v návaznosti na obytné domy doplní občanskou vybavenost. Je tady hezky, ale draho.


Foto – viz galerie  

 

«»

↑ nahoru

Litevky, Švédky, Švýcarky.

30. srpna 2024 LIBOC 3Ž Oslo 2024
Litevky, Švédky, Švýcarky.

Pátek je naplněn curlingem po okraj. V sedm hodin jsme na snídani a shledáváme se s Karolínou, která přiletěla v noci po úspěšně složené zkoušce. Od osmi třiceti jsou nám za soupeřky Litevky (Paulauskaite) v omlazené sestavě. Je to tým, který se z loňského béčka kvalifikoval na áčko Evropy a v listopadu poprvé okusí elitní skupinu. My využíváme chyb soupeře především v defenzivě a brzy si děláme rozhodující náskok. Po šesti endech je konec a my se přesunujeme na oběd do místní „kantýny“, kde si za přijatelné peníze dáváme polévku, hlavní chod, salát, zákusek, ovoce i kávu nebo smoothie. Druhým družstvem, na které dnes narážíme, jsou Švédky (Hasselborg). Po sebevědomém začátku hvězdných seveřanek, kdy nám trochu výsledkově utíkají, dochází ke zlomu, kdy zejména švédská skipka dělá několik chyb a rozporuplných rozhodnutí. My se díky tomu ve skóre dotahujeme. Závěr však patří soupeřkám a my už nedokážeme v osmém endu dotáhnout tříbodové manko. V pozdně večerním utkání – konec je před půlnocí – porážíme švýcarský tým skipky Hurlimann a po čtyřech zápasech máme bilanci dvě výhry a dvě prohry. Ve volných chvílích jsme se mohli radovat z úchvatného pohledu na mořský záliv a slunného pátečního počasí, které vystřídalo včerejší uplakaný čtvrtek. Zítra začínáme až po jedenácté hodině, tak doženeme odpočinkový deficit z dnešního herního maratonu.


 Foto už s Karolínou

 

«»

↑ nahoru

Ženy v Norsku.

29. srpna 2024 LIBOC 3Ž Oslo 2024
Ženy v Norsku.

Alžběta, Michaela, Aneta a Zuzka přiletěly do Osla zahájit soutěžní sezónu 2024/2025. Samotný turnaj se odehrává v Snarøya Curling Club, kde už mezi dveřmi narazíte na několik olympijských vítězů a medailistů. A o kus dál na řadu dalších vynikajících curlerů a curlerek. Šest drah, malý klub s šipkovým terčem, restaurace, další klubový prostor a několik technických místností, to vše tvoří komplex, který navazuje na tenisové kurty a další sportoviště. Český reprezentační tým žen přiletěl do norského hlavního města o den dříve, aby ještě využil led na dalším místě, a to v Bygdøy Curling Club. To je o poznání menší klub. Jen dvě dráhy. V klubové místnosti spojené přímo s barem je spousta historických fotografií, předmětů odkazujících na úspěchy norských reprezentací a také termoska s kávou, kterou nám nabízí president klubu Christian. Trénink je příjemný, všechno dokonale funguje, icemaker se nás ptá, jestli jsme spokojeni a současně se omlouvá za drobné nedostatky, které však vlastně ani nevnímáme. Krásný a milý zážitek. Už se nám ale pomalu blíží první utkání. Za soupeře máme Norky, konkrétně tým, se kterým se utkáváme pravidelně - Skaslien, Roervick, Nordbye a Roenning. První end je blank, pak dvakrát skórujeme jedničkou. Ve čtvrtém udeří Norky a uhrají čtyřku, my v sedmém trojku. Přesné draw Skaslien v osmém endu posílá zápas do extraendu, ve kterém hrajeme double na výhru, ale z kruhů mizí jen jeden soupeřův kámen, a tak si vítězství připisují Norky. Mrzí nás prohra, ale výkon je slibný a už se těšíme na trojici zítřejších duelů.


 


Foto: tým (zatím bez Karolíny) v Bygdøy Curling Club

 

«»

↑ nahoru