TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Hotovo.

26. listopadu 2022 Ostersund 2022
Hotovo.

Přichází čas hodnocení. Mistrovství Evropy 2022 je minulostí. Mistryněmi jsou Dánky, v jejichž realizačním týmu se zjevila jedna z curlingových ikon, Peja Lindholm a mistry Evropy jsou Skoti (skip Bruce Mouat). Italie a Švýcarsko měly své zástupce v obou play-off. Do béčka padají Dánové a Španělé a na ženské straně Maďarky a Lotyšky. Naopak návrat mezi elitu se týká Holanďanů, Finů, Estonek a Češek. ME v curlingu je zvláštní soutěží. Pro řadu zemí se jedná především o kvalifikování svých reprezentací na nastávající mistrovství světa a případná nadstavba ME je jenom bonus. Pro současnou sezónu je už rozhodnuto, kdo se MS účastní. Podle aktuálního systému neexistuje cesta na MS pro týmy ze skupiny B. Dříve byla možnost v podobě tzv. „challenge game“, nebo dokonce zvláštního kvalifikačního turnaje. Z uvedeného důvodu neměla dnešní ranní finále B skupiny příliš vypjatou atmosféru. Týmy tak bojovaly především o barvu medaile a možnost slyšet vlastní hymnu. Holanďané přehráli Finy a Češky podlehly Estonkám. Pro českou výpravu je důležité, že veze domů zařazení obou reprezentací do A skupiny pro příští rok a kluci si navíc zahrají mistrovství světa. K vidění byly některé zvláštní okamžiky, které jsou trochu k zamyšlení. Ve chvíli kdy v semifinále vedl po čtyřech endech tým Nizozemců nad Lotyši dvanáct nula, chtěli prohrávající zápas ukončit, protože seznali, že soupeř je mnohem lepší a výsledek se nedá zvrátit. Museli však ještě absolvovat další čtyři endy v souladu s pravidly, při kterých hráči obou týmů jen prohazovali kameny skrz kruhy z jedné strany na druhou, a curling to už opravdu nebyl. Úplně samozřejmě už chybí elektronická kontrola odhodu na hog line, zatímco se důsledně sleduje, aby nikdo z hráčů nebo trenérů nevstoupil do prostoru haly s kapucou volně položenou na zádech. Dovedu si představit lépe fungující časomíru a příjemnější prostředí pro kouče a trenéry. Na druhou stranu musím vzdát hold Švédům v čele s Rickardem Hallstroemem, kteří zvládli organizaci celého šampionátu velmi dobře, a to navzdory tomu, že na to měli jen pár měsíců. Všichni byli milí, ochotní, přátelští a usměvaví. Budeme zítra odjíždět z Ostersundu s dobrými pocity a budeme se těšit na další významný podnik konaný ve Švédsku. A samozřejmě díky všem hráčkám a hráčům za výtečnou reprezentaci České republiky i českého curlingu.

 

«»

↑ nahoru

Semifinále - Ostersund 2022.

25. listopadu 2022 Ostersund 2022
Semifinále - Ostersund 2022.

Vzhledem k tomu, že čeští muži už mají dohráno, soustředila se pozornost domácích, tedy českých, fanoušků curlingu na semifinále žen hrané v ostersundském curlingovém klubu. Od devatenácti třiceti proti sobě nastoupila na dráze E družstva Litvy a Estonska a na dráze D, proti našim hráčkám, Slovinky. Před samotným zápasem měly všechny zúčastněné týmy možnost trénovat na dráze s předem stanovenými sadami kamenů. Celý odpolední program se trochu posunul v čase, protože v mužské části soutěže byly hrány dodatečné endy – extraendy. K pěti obsazeným drahám přibyla ještě jakási „šestá“ v podobě přímého přenosu bronzového zápasu mužů mezi Itálií a Švédskem, ve kterém byli nakonec šťastnější hráči skipa Retornaze, tedy Italové. Ale pro nás se podstatné věci odehrávaly přímo před našima očima. Semifinále žen mělo slušnou diváckou kulisu a mnohokrát byly dobře zahrané kameny odměněny aplausem a hlasitým, skandovaným pokřikem. Hrálo se o postup do A skupiny ME pro příští rok, a to je značně prestižní záležitost. Čeští muži by mohli vyprávět, když po nešťastné ztrátě áčka před šesti lety trval návrat čtyři roky a zuby si na něm vylámaly tři různé české reprezentační týmy. Nervózní semifinálové duely letošního ME vrcholily v závěrečných endech. Estonky zvítězily těsně až v extraendu a o chvíli před tím šťastně zvedly ruce nad hlavou i Bětka, Míša, Aneta a Klára. Výhra nad urputnými Slovinkami se rodila těžce, ale úplný závěr patřil nám a proto budeme hrát zítra ráno o zlato.

 

«»

↑ nahoru

Ještě se vše neví.

24. listopadu 2022 Ostersund 2022
Ještě se vše neví.

Naši muži uzavřeli svou účast na letošním mistrovství Evropy vítězným zápasem proti Dánsku. Své druhé utkání si odehrál i debutant A skupiny v národním dresu Martin Jurík. Muži nakonec, díky mocnému finiši v podobě dvou po sobě jdoucích výher, uzavírají turnaj na sedmé příčce, což se dá bez nadsázky označit za úspěch. Ženy mají před sebou ještě dva hrací dny. Dnešní ranní utkání proti Slovenkám skončilo dříve, náskok Češek už byl příliš velký (13 : 1). Slovenky měly trochu smůlu, protože jedna z jejich hráček se v průběhu turnaje zranila a nemohla nastoupit k několika utkáním. Slovenky (skip Silvia Sýkorová) sice získaly celkem tři výhry, ale ani to jim nestačí na udržení v B skupině, a budou muset v příští sezóně začít od skupiny C. Český národní tým (skip Zelingrová, dříve Baudyšová) potká v pátek večer od sedmi v semifinále Slovinky, které závěrečným double take-outem získaly potřebnou trojku na výhru v duelu proti Angličankám. To je posunulo na čtvrtou příčku, a tedy do play-off. Druhé semifinále bude derby pobaltských republik – Estonska a Litvy. Část ženského týmu spolu s koučem využila trochu volna v odpoledních hodinách a zamířila na semifinále žen do áčkové haly. K vidění byla demolice skotských curlerek. Tu zařídily Dánky, které výborně zahrály celý Round Robin, a teď svou kvalitu potvrdily. Již dříve zvítězily Švýcarky nad Italkami, takže finále bude Dánsko – Švýcarsko. Muži (Itálie, Skotsko, Švédsko, Švýcarsko) teprve budou svá semifinále hrát.  

 

«»

↑ nahoru

Středeční program na ME 2022

23. listopadu 2022 Ostersund 2022
Středeční program na ME 2022

Dnešní, tedy středeční zápasový program mnohé rozhodl. V mužích už je známá čtveřice postupujících do play-off. Jsou to Itálie, Skotsko, Švýcarsko a Švédsko. Do béčka padají Španělé a Dánové. Češi, na osmém místě, před závěrečným kolem, mají jistotu udržené skupiny A pro příští rok. V ženách se ví, kdo padá. Jsou to Maďarky a Lotyšky, které jsou zatím před vzájemným zápasem bez výhry. Do play-off jdou Dánky a Švýcarky, ale o zbylé dvě pozice bude sveden ještě velký boj v posledním kole. B skupina mužů zná zatím jediného jistého účastníka nadstavby, a tím jsou trochu nečekaně mladí Francouzi vedení trenérem, zkušeným veteránem Thierry Mercierem, který má v týmu svého syna Eddyho jako skipa. Z béčka žen padá s jistotou Španělsko, o druhém sestupujícím se bude rozhodovat zítra. Do nadstavby směřují Češky, Estonky, Litevky a ještě jeden, zatím neznámý účastník. Zatímco čeští muži měli dnes pouze jeden zápas, a to proti Německu (výhra 8 : 4), ženy hrály vítězně ráno se Španělkami (11 : 2) a poté ještě odpoledne stejně vítězně s Finkami (13 : 4). Na programu českých týmů jsou už jen Dánové, proti kterým nastoupí muži zítra ráno v osm a Slovenky, které změří své síly s Češkami. Ženy pak čeká v pátek nadstavba. Pořád je chladno a trochu padá sníh, ale my statečně chodíme do haly a zpět pěšky a bereme to jako součást rozcvičky a pozápasového vychladnutí.

 

«»

↑ nahoru

Už jsme ve dvou třetinách.

22. listopadu 2022 Ostersund 2022
Už jsme ve dvou třetinách.

Ostersund je malé město šest hodin jízdy vlakem na sever od Stockholmu. S ohledem na běžné zimní počasí je zde základna zimních sportů na reprezentační úrovni. Jsou tady stadiony, haly, areály hojně využívané švédskými i zahraničními sportovci. České juniorky mají krásnou vzpomínku na dnes již neexistující halu, ve které se jim podařilo před deseti lety získat stříbrné medaile na mistrovství světa juniorů. Z dnešního pohledu těžko představitelný úspěch českých barev v kategorii, která symbolizuje rozvoj a budoucnost. Klára Svatoňová, jedna z tehdejších reprezentantek, je i v současné dospělé sestavě žen, která usiluje o návrat mezi evropskou a světovou elitu. Trochu napovědět mohl dnešní zápas proti dosud neporaženým Estonkám, který završoval druhou třetinu základní části turnaje. Marie Turmann, dnes Kaldvee (skipka Estonek), je dlouholetou oporou svého týmu a i dnes dlouho odolávala našim snahám a mařila české úsilí výbornými záchrannými kameny. My jsme však dnes měli dobrou váhu a relativně rychle jsme přečetli led. Díky tomu jsme uhráli pár extra bodů, které stačily na kontrolovanou výhru. Muži ráno podlehli Švédům a večer prohráli s Italy. V áčkové hale proběhla úprava kamenů již předevčírem a v béčkové budou kameny servisované dnes v noci. Zítra bychom tedy měli více točit.

 

«»

↑ nahoru

Muži porazili Španělsko.

21. listopadu 2022 Ostersund 2022
Muži porazili Španělsko.

Po čtyřech porážkách zaznamenali muži (Klíma, Černovský, Boháč, Klípa a Jurík) první vítězství. V dnešním odpoledním utkání přehráli Španělsko a srovnali tak dnešní bilanci na jedna jedna. Dopoledne byli nad jejich síly Skoti skipovaní Mouatem. Ženská reprezentace, vedená kapitánkou Alžbětou Zelingrovou (dříve Baudyšovou) nejprve dopoledne porazila Slovinky, po defenzivně vedeném duelu, kdy rozhodující okamžiky přišly až v závěrečných endech.  Odpoledne odrazila snahu Angličanek o vyrovnaný zápas. Po sedmi endech, za stavu 11 : 4, mohly už v šatně české ženy bilancovat povedenou první polovinu Round Robin se čtyřmi výhrami a jednou prohrou. Úterý je pro ženy trochu volnější, jediným soupeřem budou po poledni Estonky. Muži mají zítra těžký den. Čekají je nejdříve Švédi. Sice oslabení o svého kapitána Niklase Edina, ale pořád jsou to ti hvězdní Švédi, které vídáme neustále na těch nejvyšších pozicích prakticky v každé soutěži. Potom změří své síly s Italy, kteří zatím hrají výborný turnaj. Mistrovství Evropy se překlápí do své druhé části, pokud nepočítáme nadstavbu. Venku začalo sněžit, ale zase brzy přestalo. Přesto je bílo a příjemně studeno, zmrzlo a chladno. Prostě normální zima.


 Foto muži: zleva Martin Jurík, Lukáš Klípa, Radek Boháč, Marek Černovský a Lukáš Klíma

 

«»

↑ nahoru

Dvakrát výhra žen, prohra mužů.

20. listopadu 2022 Ostersund 2022
Dvakrát výhra žen, prohra mužů.

Snídaně poskytuje hotelový personál již od pěti hodin ráno. My jsme tento servis rádi využili a sešli jsme se již krátce po šesté hodině tak, abychom v klidu a pohodě načerpali energii na dva duely, které nás dnes čekaly. Belgičanky známe, porazili jsme je na jejich půdě a víme, že je to tým, se kterým musíme hrát otevřenější hru. Na samém začátku se nám to úplně nedařilo, ale pak už jsme si cestu našli a suverénně a jednoznačně vyhráli. První body už tedy máme. Včera pozdě v noci dorazil i poslední člen výpravy, fyzioterapeut Matyáš Rytina. Hned na ráno si ho vyžádali čeští muži a tak jsme se s Matyášem potkali až před dnešním odpoledním utkáním. Společný oběd v blízké italské restauraci posloužil k nastavení a domluvě o režimu, který bude fungovat pro warm up, stretching a fyzio. A pak už jsme se vydali pěšky, v mínus devíti stupních, na čtvrthodinovou procházku směrem k hale. Odpolední soupeř byl z Rakouska, tradiční země nejrůznějších zimních sportů, včetně lední metané (to není curling), bobů, hokeje, krasobruslení, atd. Po sebevědomém výkonu jsme rychle a výrazně zvítězili (8 : 1) a mohli jsme se vrátit brzy do hotelu. Někdo využije saunu, jiný půjde do posilky, někdo se vydá na večeři, jiný bude sledovat curling na streamu nebo finále turnaje mistrů v tenisu, či úvod fotbalového mistrovství světa a někdo bude odpočívat po náročném dni. Prostě podle osobních preferencí. Já a Lenka máme ještě tréninkové povinnosti a zítra ráno budou jako první chod Slovinky. Ještě zpravodajsky doplňuji, že po včerejší těsné prohře s Tureckem, prohráli muži i s Nory (3 : 10) a po třech zápasech jsou zatím bez výhry.

 

«»

↑ nahoru

První hrací den pro české týmy.

19. listopadu 2022 Ostersund 2022
První hrací den pro české týmy.

Premiéru na letošním evropském šampionátu absolvoval český mužský tým v sobotu ráno proti Švýcarům. Celá řada reprezentací je letos v pozměněných sestavách. Namátkou chybí stálice jako Edin, De Cruz, v ženách Muirhead, MacManus či Neuenschwander. Podle stručného vyjádření českého kouče mužů, čtyřiačtyřicetiletého Kanaďana Craiga Savilla jsme udělali více chyb než soupeř a to bylo důvodem prohry. Druhý zápas hrají muži právě teď proti Turecku. Ženy nastoupily krátce po poledni na krajní dráze proti Litevkám. První předzápasový trénink na čerstvém ledě nám výhodu posledního kamene pro první end nepřinesl. Pomalu jsme se rozehrávali a až v druhé polovině jsme se dostali do vedení. Po osmi endech už jsme vedli o dva a v devátém jsme dostali po výborném obranném rollu Bětky jenom za jedna. Ale v desátém endu na nás vytáhly Litevky výborný tap back, kterým srovnaly výsledek na pět pět a vítězný kámen se jim podařilo uhrát i v extraendu. Potřebujeme celkově zlepšit draw a v dalších utkáních bychom měli být úspěšnější. Za okamžik vyrážíme s Lenkou na večerní trénink a ráno v osm vlítneme na Belgičanky.

 

«»

↑ nahoru

ME 2022.

18. listopadu 2022 Ostersund 2022
ME 2022.

Mistrovství Evropy 2022 v curlingu se letos koná ve švédském Őstersundu. Muži hrají skupinu A a utkají se s devíti reprezentacemi, mimo jiné se Španělskem a Tureckem, ale také se Skotskem, Švédskem a Itálií. Ženy potkají v B skupině obvyklé Estonky a Finky, ale také Španělky, Slovinky a Belgičanky. Oba české týmy absolvovaly již tradičně únavnou cestu po Evropských letištích, s brzkým raním vstáváním, několika přestupy, nepříjemným zpožděním, pro mě osobně navíc okořeněnou setkáním s excentrickou, neempatickou, jazykově nevybavenou mladou matkou s malým děckem, jako sousedkou při závěrečném letu. Cestovní strasti vynahrazuje dobré ubytování s bohatými snídaněmi v hotelu Clarion. Také setkání s řadou našich dobrých známých jsou příjemná a evokují předcovidové časy. Obě reprezentace mají za sebou své předturnajové tréninky a shodují se na tom, že led je kvalitní a má špičkové šampionátové parametry. Tj. rychlost kolem 14,5 a swing 4,5 až 5,5 stopy. Pro přesuny mezi halou a hotelem používáme hromadnou městskou dopravu a zatím to funguje skvěle. Muži začínají v sobotu ráno se Švýcarskem a ženy potkají v úvodním zápase Litevky. Sněhovým popraškem pokrytý Őstersund se ujal organizace evropského mistrovství poté, co bylo zrušeno právo Ruska ME pořádat. Za necelých pět měsíců od změny přivítali Švédové v tradiční baště biatlonových soutěží 46 curlingových týmů z 26 zemí a vše se zdá dobře zvládnuté a fungující.

 

«»

↑ nahoru