TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Vyhrály Švýcarky.

15. října 2023 Jὅnkὅping 2023 LIBOC 3Ž
Vyhrály Švýcarky.

Finále ženské části jὅnkὅpingského turnaje obstaraly dva týmy z naší skupiny a konečným vítězem se stal tým Schwaller, který se v této sezóně účastní celé řady mezinárodních turnajů nejvyšší kvality a často získává přední umístění. Tyto Švýcarky vedené olympijským medailistou Andreasem Schwallerem budou sice muset ještě chvíli počkat na reprezentační dresy, protože zatím ve své zemi vládnou Tirinzoni s Paetzovou, ale korunní princezny už vavříny sbírají. My jsme v našem posledním zápase podlehli po vyrovnaném průběhu Estonkám, kdy jsme sice měli na dosah extraend a v některých endech šanci na získání více bodů, ale nedokázali jsme slibně se rozvíjející průběhy potvrdit. Další z dobře organizovaných turnajů je u konce. Zdá se, že Nordic Tour je zajímavý projekt, který je obdobou skotského nápadu sestavit regionální kalendář kvalitních turnajů. Pokud se podaří vytvořit konkurenci kanadskému okruhu, mohlo by to znamenat méně náročné přesuny a jednodušší logistiku při zachování té nejvyšší úrovně. Určitě téma k zamyšlení.


foto: závěr šestého endu proti Estonkám, my jsme modří.   

 

«»

↑ nahoru

Čisto a útulno.

13. října 2023 Jὅnkὅping 2023 LIBOC 3Ž
Čisto a útulno.

Klára, Michaela, Aneta a Karolína odehrály v pátek dva zápasy, oba se skandinávskými soupeřkami. Týmy bydlí přímo ve sportovním komplexu, který kromě ubytovacích kapacit disponuje například dvaceti drahami pro bowling, mnoha squashovými kurty, velkorysou posilovnou a prostornou restaurací. Celý areál je vzdálen jen několik stanic městskou hromadnou dopravou od místního autobusového nádraží. Vystupuje se ve stanici Elmia. Z našich pokojů je to asi jedna minuta po schodišti dolů a pak krátkou chodbou ozdobenou velkým plakátem Anety Norbergové přímo do curlingové haly. Dvě dlouhé řady určené pro diváky a několik desítek naducaných polštářků náhodně poházených na dřevěných lavicích vzdáleně připomínají roztylskou halu, ale podobnost vzápětí končí. V jὅnkὅpingské hale je světlo, čisto a útulno. Technické vybavení je bohaté a dokonale funkční. Desítky obrazovek ukazují situace na všech drahách hráčům i divákům, a to jak „home end“ tak „away end“. Samozřejmostí je, v souladu s pravidly WCF, měření Last Stone Draw na přesnou nulu. Mnoho párů vyleštěných klubových curlingových bot pečlivě srovnaných v regálech sekunduje několika plastovým sudům plným curlingových košťat a ochranným helmám připraveným pro jednorázové zájemce o curling. Rozhodčí jsou vlídní a příjemní, vidí-li někoho nového, přijdou za ním, představí se a zeptají se, co pro něj mohou udělat. Bar funguje na bázi absolutní důvěry, tedy na principu „vezmu si, co potřebuji, udělám čárku do příslušné kolonky, a na konci svého pobytu zaplatím“. Patrně severský standard. Po devítiminutovém tréninku, který začínal v sedm třicet, jsme díky dobrým měřeným odhodům získali výhodu posledního kamene pro první end a rozehráli utkání proti týmu skipovanému olympijskou medailistkou Johannou Hedlin. Byli jsme lepším týmem a po zásluze jsme zvítězili. Odpolední zápas se nevyvíjel zdaleka tak dobře jako ten ranní. Přes výraznou ztrátu v první polovině jsme se sice výsledkově dotáhli, ale v extraendu jsme nakonec podlehli. Večeři jsme zvládli z nakoupených zásob a zítra v poledne nastoupíme k poslednímu zápasu ve skupině.

 

«»

↑ nahoru

Nordic Tour 2023, Jὅnkὅping.

12. října 2023 Jὅnkὅping 2023 LIBOC 3Ž
Nordic Tour 2023, Jὅnkὅping.

Turnaj ze série Nordic Tour se koná těsně před polovinou října ve stotisícovém švédském městě Jὅnkὅpingu. Česká ženská reprezentace dorazila ve čtvrtek a hned odpoledne absolvovala půlhodinový trénink, který zahrnoval možnost vyzkoušet si všech šest drah, kterými disponuje místní aréna, která je součástí velkého multifunkčního sportovního centra. Turnaj nese titul Match Town Trophy a pro Češky je součástí přípravy na mistrovství Evropy, které bude letos v listopadu ve Skotsku. Mužská část turnaje začala již ve večerních hodinách, ženská začíná zítra, brzy ráno. Led vypadá dobře, točí zhruba čtyři stopy a rychlostně je na úrovni 14,5 sec, hog-hog. Důležité je, že kameny mají tzv. „late finish“, tj. výrazně točí na konci své dráhy, a tím umožňují hráčům hrát kreativní útočnou hru, založenou na draw, guardech a drobných posunech. My se těšíme na kvalitní led a dobré soupeře.


foto: pohled z hotelového okna

 

«»

↑ nahoru