TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Obě MS v "tradičním curlingu" znají medailisty.

11. dubna 2022 Las Vegas 2022 Prince George 2022
Obě MS v "tradičním curlingu" znají medailisty.

Sedmý end kvalifikačního utkání Skotsko proti USA o postup do semifinále Mistrovství světa mužů v curlingu 2022 v Las Vegas. Poslední kámen za stavu 1 : 5 odhazuje Ross Paterson. Je to dohoz na dva, nikoli triviální, ale relativně snadný. Těsně za cílovou hog-line se ozve sotva slyšitelný zvuk, jakési ťuknutí a Duncan Menzies zvedá koště, odsune kámen a šeptne sorry. Zapálený kámen. Přiznaný. Asi by to byl pro mě kandidát na Sportsmanship Award, kterou každoročně dostává jeden z hráčů, kterého v anketě zvolí ostatní hráči. Na tomto šampionátu se stalo více zajímavých věcí. Například jeden z hráčů byl vyloučen z utkání za nesportovní chování (Gonin, Itálie). Mimochodem právě on obdržel následně Sportsmanship Award!?? Švýcaři prohráli s Itálií, protože jim vypršel čas. Zavedení thinking time byl před několika lety rozhodně krok správným směrem a týmy musí mít ve svém arzenálu kvalitní time management, aby se nedostávaly pod časovou tíseň. Rozhořela se diskuze o zneužívání nepřítomnosti elektronické kontroly na odhodové hog-line. Argumenty na obou stranách byly dobré, jen je škoda, že vůbec k takové debatě dojde. Technicky má světový curling jisté rezervy a WCF by měla, samozřejmě podle svých ekonomických možností, následovat technologické trendy. Rovněž kvalita ledu byla tématem. Zástupci týmů se vyjadřovali celkem diplomaticky, ale bylo patrné, například z finálového zápasu Švédsko – Kanada, že pokud by byl led perfektní, hráči by dělali méně chyb. Zkrátka led vykazoval jistá nestandardní specifika a na výkonnosti některých hráčů se to projevilo.


Oba šampionáty „tradičního curlingu“ jsou minulostí. V ženách usedly na trůn Švýcarky (Tirinzoni), stříbro mají Korejky (Kim) a bronz patří Kanadě (Einarson). České ženy dvanácté – viz komentáře publikované dříve. Muži mají v čele švédské hegemony (Edin), za nimi trochu zklamaná Kanada (Gushue) a na bronz po zásluze dosáhli šťastní Italové (Retornaz). Češi (Klíma), po pěti výhrách obsadili deváté místo. Solidní umístění, které je příslibem do nadcházejícího olympijského cyklu.


Světové šampionáty konané těsně po ZOH jsou vždy trochu jiné, než poslední dva v olympijském cyklu, na kterých se bojuje o postupové body. Některé země posílají béčkové týmy, jiné sázejí na juniory a získávání zkušeností. Důležitosti letošním mistrovství také nepřidalo avizované testování pravidla „no tick zone“. Některé týmy z toho byly trochu vykolejené, jiné mají oprávněný pocit, že MS nemá být určeno pro testování nových pravidel. Ale samotné pravidlo je patrně krok správným směrem a těším se, kdy to zavedeme u nás v extralize.


foto: Duncan Menzies, Skotsko

 

«»

↑ nahoru