TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Play-off, junioři - muži.

22. října 2023 JUNIOŘI Oslo 2023
Play-off, junioři - muži.

Již potřetí za sebou se čeští muži probojovali do play-off některého z dobře obsazených mezinárodních juniorských turnajů. Potkáváme na nich podobné evropské soupeře a poměřujeme s nimi síly před prvním vrcholem současné sezóny. Hlavními rivaly jsou Skoti, Němci, Švýcaři a tentokrát i Dánové a Norové. V semifinále na nás čekal jeden z těch, které vídáme často, německý tým skipa Kappa, vedený koučem Marcusem Messenzehlem, dvojnásobným mistrem Evropy a vicemistrem světa (2004). Vyrovnané utkání jsme v koncovce zvládli a postoupili do poledního finále proti Skotům. Že to budou Skoti, bylo jasné, protože v druhém semifinále proti sobě stály dva skotské kolektivy – Carson a Craik. Finálovým soupeřem byl nakonec Craik, který vyhrál druhou základní skupinu. Solidní zápas vyústil v poslední end, ve kterém jsme byli o jedna dole a byli jsme bez výhody. Dumphrieský curler Scott Hyslop, který v Craikově týmu hraje poslední kameny, musel zahrát runback na náš výborně umístěný kámen, aby se vyhnul extraendu. Zachoval chladnou hlavu a trefil. Skoti jsou tedy vítězi letošního juniorského Oslo cupu a Češi – Vít Chabičovský, Ondřej Bodlák, Kryštof Žďárský a David Škácha jsou stříbrní. Gratulace k super výsledku.  

 

«»

↑ nahoru

Dánsko, Švýcarsko a Norsko.

21. října 2023 JUNIOŘI Oslo 2023
Dánsko, Švýcarsko a Norsko.

Druhým hracím dnem pokračoval oselský juniorský turnaj, na kterém účinkují i obě české reprezentace. Ženy ve svém posledním utkání, ve kterém narazily na švýcarský tým (skipka Einspieler), předvedly koncentrovaný výkon. Přestože již nemohly postoupit do nadstavby, rvaly se až do posledního kamene a prohrály s kvalitním a zkušeným družstvem po vyrovnaném průběhu. Muži dnes hráli hned trojici zápasů. Nejprve ráno porazili Dány (Vilandt), poté v šesti endech Švýcary (Caccivio) a na potvrzení postupu do semifinále turnaje potřebovali přehrát Nory (Oppdal). Po přetahované na počátku utkání se čeští muži dostali do mírného náskoku, ten ale ztratili v sedmém endu. Pro poslední český kámen zbyly čtyři stopy, a ty stačily, aby zítřejší program zahrnoval i „českou stopu“. Od devíti hodin hrajeme proti německým juniorům (skip Kapp) a máme výhodu posledního kamene v prvním endu, protože jsme svou skupinu vyhráli před Skoty díky lepšímu DSC.  


foto: čeští muži, zleva Kryštof Žďárský, Ondřej Bodlák, David Škácha a Vít Chabičovský

 

«»

↑ nahoru

Oslo 2023 - juniorské.

20. října 2023 JUNIOŘI Oslo 2023
Oslo 2023 - juniorské.

Do norské metropole se vypravilo osmnáct evropských juniorských družstev odehrát turnaj ze série Nordic Tour. Muži hrají ve dvou skupinách po šesti, ženy utvořily jednu šestičlennou skupinu. Chybějí čtvrtfinále i kvalifikační zápasy, do nadstavby postupují pouze čtyři týmy v obou kategoriích. Českou republiku zde zastupují obě příslušné reprezentace, muži se skipem Chabičovským a ženy s nově instalovanou skipkou Krupičkovou. Příjezd do místa konání byl snadný. Přímým letem z Prahy a pak vlakem a autobusem. Oby týmy byly v hotelu Quality Expo již ve čtvrtek odpoledne a muži dokonce stihli pozdně večerní trénink v klubu Snarøya. Jedná se o „home club“ norské curlingové legendy Påla Trulsena, zlatého medailisty z olympiády 2002. Budova, ve které jsou původní čtyři dráhy, je stará skoro padesát let. Po olympijském úspěchu se podařilo Norům získat finanční prostředky na rozšíření klubu o dvě dráhy. Dohromady tedy šest. O led se stará mimo jiné dřívější mistr světa a olympijský medailista Christopher Svae. Sdělil mi, že některé dny jsou totálně zaplněné firemními akcemi a protože peníze jsou klíčové pro udržení chodu klubu, musí i reprezentanti počkat na volné hodiny. Právě těsně před juniorským turnajem se vystřídalo v hale několik firem, a tak nezbyl čas na broušení kamenů. Technici museli úpravu kamenů provést až v noci před zahájením první rundy. Ženy odehrály v pátek tři zápasy a muži dva. Jedinou výhru zaznamenali čeští junioři v utkání s Nory (Nasjos). Ženy podlehly Švýcarkám, Dánkám a Norkám, muži v napínavém souboji těsně prohráli se Skoty (Carson).  


foto: české juniorské reprezentační týmy

 

«»

↑ nahoru