TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Mistrovství světa mužů v curlingu 2023.

10. dubna 2023 Ottawa 2023 PELL-MELL
Mistrovství světa mužů v curlingu 2023.

Opravdu mi bylo líto Joela Retornaze. Ve velké časové tísni hrál Joel kámen na trojku, a tím i výhru v semifinálovém utkání proti Skotsku. Bylo to rozhodnutí učiněné až poté, co se Italové shodli na variantě draw na dvojku, a tedy posun zápasu do extraendu. Kombinace nedostatku času a změny na poslední chvíli přesto vedla k mimořádně zdařilému hodu a nakonec i k měření, zda je to dvojka, nebo trojka. Dva, tři milimetry, které chyběly Italům k trojce, dodaly Skotům sílu do přidaného endu. Italové extraend prohráli a za pár hodin šli do zápasu o bronz, kde padli proti Švýcarům 3 : 11. Jasný výsledek, po osmi endech, mělo i samotné finále. Kanadský skip Brad Gushue zahrál ve třetím endu delší draw proti dvěma kamenům soupeře a následný stav 0 : 4 už nebylo proti výtečně hrajícím Skotům jak zvrátit. Zklamaní jsou určitě Švédové, kteří jasně podlehli již v kvalifikaci na semifinále Kanaďanům poté, co se rozhodli podstoupit v sedmém endu za stavu 1 : 4 neúměrné riziko a po pokusu o zázračný kámen na dvojku zápas ztratili trojkou uhranou soupeřem proti.


Divácká kulisa počítaná na tisíce diváků – finále sledovalo bezmála šest tisíc přihlížejících. Výborné technické podmínky, včetně elektronické kontroly odhodu na hog-line (konečně!!). Ale hlavně viditelný posun v kvalitě hry jednotlivých týmů. K vidění byly série přesných runbacků, na centimetr umístěných freezů i odvážných trickshotových kousků, např. spinner Niklase Edina proti Norsku. To jsou všechno výrazné plusy, které posouvají curling, jako sport, zase o úroveň výše.


Český tým skončil na desátém místě poté, co dosáhl na tři výhry (proti Novému Zélandu, Turecku a Koreji). Po loňském devátém místě je to potvrzení pozice, která by stačila na účast na olympijských hrách. Je to sice na těsno a za rok bude světový curling zase o krůček dál, ale při zvýšeném úsilí a  tvrdé práci na vylepšení technických dovedností a taktických postupech můžou Češi reálně uvažovat o prolomení zatímního bloku českých reprezentací v účasti na OH. Pro českou pětici Lukáš Klíma, Marek Černovský, Radek Boháč, Martin Jurík a Lukáš Klípa byl jistě šampionát hraný v kanadské Ottawě nenahraditelnou zkušeností, na které se dá stavět.


foto: situace těsně před posledním kamenem Italů v desátém endu v semifinále MS proti Skotům. Hrát na dva nebo na tři?


 

 

«»

↑ nahoru