TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Perth Masters 2023 zná vítěze.

7. ledna 2023 LIBOC 3Ž Perth 2023
Perth Masters 2023 zná vítěze.

Letošní Perth Masters vyhráli Skoti a Němky. U Skotů – týmu Mouat – se to dalo trochu čekat. Jedná se v současnosti o jeden z nejlepších celků na světě. Jejich soupeř, italské družstvo vedené Joelem Retornazem, vedlo po sedmi endech o dva kameny, ale strhující závěr přinesl Skotům trojku a tím i titul šampionů. V ženské kategorii se Skotky do finále neprosadily, proti sobě stanuly Norky a Němky. Tým Danielly Jentsch je pravidelným účastníkem turnajů hraných na okruhu WCT, má relativně stabilizovaný kádr (s jednou personální změnou), spolupracuje se zkušeným Ulim Kappem na pozici kouče. Norský tým dal dohromady dvě velká jména se zkušenostmi, a sice Rorvik a Skaslien. Němky odehrály finále jistěji a s větším přehledem. Závěrečná snaha seveřanek dotáhnout tříbodové manko byla marná. Zajímavý turnaj sledovalo velké množství diváků. Celá řada zápasů měla výbornou kvalitu a k vidění byly skvělé kameny při řešení složitých situací. My, ženy i muži, se vracíme zpět na domácí led.


foto: závěr finále mužů, trojka v osmém endu na výhru Skotů 

 

«»

↑ nahoru

Trojice zápasů hraná třetí den.

6. ledna 2023 LIBOC 3Ž Perth 2023
Trojice zápasů hraná třetí den.

Ze zápasového triptychu, který nám pořadatelé připravili pro páteční den, byla první na tapetě skotská reprezentace se skipkou Morrison. Dráha C neobsahovala žádná nečekaná překvapení tak, jako tomu bylo na béčku, kde kapky ze stropu připravily záludnou past, do které jsme se včera chytili. Skotky hrály soustředěně a většinu utkání hodně přesně. Po čtyřech endech jsme byli ve vedení, ale klíčový šestý end  zahrál lépe soupeř a odskočil o tři body. V závěru jsme už nebyli dostatečně precizní na docílení zvratu. Dalším skotským týmem na cestě turnajem byla seniorská repre s Jackie Lockhart. Po zlepšeném výkonu jsme zvítězili, ale neměli jsme vůbec čas na team meeting, ani na odpočinek a skoro ani na zeleninovou polévku, kterou nabízí místní klubová restaurace. Vzápětí nás čekal, pro nás neznámý, tým Laigh. Ukázalo se však, že je to relativně slabý soupeř. Po šesti endech a stavu 1 : 8 nám soupeřky pogratulovaly, a tím pro nás letošní Perth Masters skončil. Technické podmínky byly letos horší, než jsme byli z minulých let zvyklí. Ale atmosféra turnaje je skvělá a schází se tady řada důležitých a zajímavých lidí. Milé bylo setkání s olympijskou vítězkou Evou Muirhead, jejím tatínkem, bývalým úspěšným reprezentantem Gordonem, zajímavé diskuze byly s manažerem místního klubu, s hlavním icemakerem i s Petem Loudonem, ředitelem turnaje. Rovněž velmi inspirativní rozhovor proběhl s Tomem Brewsterem, manažerem aberdeenského curlingového klubu, Robem Nivenem, členem boardu WCF, či Richardem Hardingem (WCF a Greenacres Curling Club). Skotsko je curlingová země.


foto: ze zápasu s Morrison

 

«»

↑ nahoru

Druhý den Perth Masters 2023.

5. ledna 2023 LIBOC 3Ž Perth 2023
Druhý den Perth Masters 2023.

Druhá čtvrteční dopolední runda zastihla na ledě oba české týmy. Muži si poradili se skotskými mladíčky vedenými otcem jednoho z nich, bývalým úspěšným reprezentantem Ewenem McDonaldem. Ženy podlehly čtveřici ze Skotska vedené skipkou Henderson. Mým rivalem na lavičce koučů byl David Aitken, otec jedné ze skotských reprezentantek Giny Aitken. V odpoledním zápase prohráli Češi s týmem Whyte, bývalými úspěšnými juniorskými reprezentanty Skotska. Počasí se zhoršilo, začalo pršet, a tak cesta do oblíbené restaurace Wetherspoon byla trochu nepříjemná. Ale jsme ve Skotsku a jsme na podobnou nepřízeň připraveni. Dewars centrum, kde se turnaj hraje, je mnoho desetiletí fungující multisportovní areál, kde je velký bazén s vířivkami a tobogany, víceúčelová ledová plocha, kde se hraje curling, ale rovněž probíhá veřejné bruslení. Součástí je také prostorná hala na lawn bowls a konferenční místnosti. V plánu je dostavba, ve které bude specializovaná curlingová hala. Tečkou za dnešním dnem bude slavnostní večeře za účasti zástupců WCF, Scottish Curling a dalších. Nás čeká zítra trojice utkání, jejichž výsledky rozhodnou, zda se probojujeme do čtvrtfinále.

 

«»

↑ nahoru

První turnaj 2023.

4. ledna 2023 LIBOC 3Ž Perth 2023
První turnaj 2023.

Hned v prvním lednovém týdnu roku 2023 je na programu turnaj kategorie WCT ve skotském Perthu. Letos je vypsán pro 24 mužských a 12 ženských týmů. Do mateřské země curlingu se vypravila i dvě česká družstva. Ženy vedené Alžbětou Zelingrovou a muži skipovaní Lukášem Klímou. Roztomilou drobností byl zážitek z glasgowského letiště, kde si v jednom okamžiku všimly české hráčky, že z letištní haly pomalu mizí starší dáma spolu s tyrkysovým kufrem, který nade vší pochybnost náleží trenérovi výpravy. Zastavily ji a po kontrole zavazadla se opravdu prokázalo, že curlingové boty a nabíječka k počítači uvnitř reflexní skořepiny jsou Karla Kubešky. Dáma znejistila, prohlásila, že ona má stejný kufr, a vydala se zpátky k pásu. Za chvíli se objevila s přesnou kopií tyrkysového zavazadla a vše se vyjasnilo. Ještě jsme si řekli, že je skvělé, že jsme umožnili naší evidentně spřízněné bagáži takové neobvyklé shledání a za chvíli už jsme seděli v taxi směr Perth. Dobře to tady známe, a to včetně hotelu Mercury, kde jsme v minulosti zažili několik požárních poplachů. Samotný turnaj začal již odpoledne a ženy od šesti hodin místního času podlehly v nepříliš kvalitním zápase Norkám (Rorvik). Zejména šestý end se nám, po vyrovnaném průběhu, úplně vymknul z kontroly a sebral nám všechny naděje na výhru. Po těžkém dni plném složitého cestování jsme unaveni a jdeme brzy na kutě, abychom zítra zahráli lépe. 

 

«»

↑ nahoru