TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

Mistrovství světa žen v curlingu 2023.

26. března 2023 PELL-MELL Sandviken 2023
Mistrovství světa žen v curlingu 2023.

Hostitelem šampionátu bylo Švédsko, konkrétně městečko Sandviken, oblast  Gävleborg, s necelými čtyřiceti tisíci obyvateli. Seznam účastnických zemí zahrnoval i některé, na té nejvyšší úrovni méně často vídané. Například hráčky Nového Zélandu či Turecka nepatří k pravidelným soupeřkám při vrcholu curlingové sezóny. V posledních letech není kvůli financím snadné najít pořadatelskou zemi, a tak poté, co byla odbyta povinná, covidem komplikovaná varianta pořádání mistrovství světa v Kanadě (Saint George a Calgary), hledalo se dlouho v Evropě. A v ní došlo znovu na Skandinávii.


Letošní šampionát byl ještě pořád bez přidělování olympijských bodů, což zřejmě poněkud ubralo na atraktivitě a diváckém zájmu. Poloprázdné, až prázdné hlediště Gὅransson arény tvořilo trochu nedůstojnou kulisu výkonů světové ženské curlingové špičky. Zejména v první polovině základní části se více skloňovala proměnlivá kvalita ledové plochy, kvůli níž mohly o své výhry některé přijít, než výkonnost týmů. Výsledky nakonec vykrystalizovaly v pouze jedno velké překvapení, a sice úspěšnou norskou reprezentaci (Roervick). Suverénkami se staly Švýcarky Tirinzoni, Pätz, Howald a Schwaller (trenéři Kjell a Charette). Dokonce se při svém vítězném tažení celým turnajem (14 výher, žádná prohra) přehouply přes třicítku (37) vyhraných zápasů na MS v řadě. Jejich výhra ve finále nad zmíněným překvapením, Norkami se nerodila snadno, ale Alina Pätz zahrála v pravý okamžik dokonalé draw a odvrátila hrozící prohru. Na třetím místě jsou Kanaďanky, které přehrály Švédky, a za nimi jsou Japonky a Italky. Zklamáním byl výkon Skotek, bronzových z ME 2022, které se umístily dvanácté, tedy těsně před zcela mimo světovou třídu stojícími Novozélanďankami.


 Samotný formát mistrovství světa v tradičním curlingu je předmětem velkých debat, které zahrnují evergreeny, jako počet endů, na které se má hrát (10 versus 8) nebo množství a systém kvalifikace účastníků. Trochu do pozadí se dostávají technické deficity vykazované v posledních několika letech, a to zejména kontrola odhodu na hog-line. Další problematickou okolností je systém a využívání pravidelných večerních tréninků v případě, že se v průběhu šampionátu tzv. „brousí“ kameny. Otázkou je, zda by nebylo řešením prodloužit předzápasové tréninky tak, aby si přímo na nich a těsně před utkáním mohli hráči či hráčky kameny otestovat tak, jak potřebují.

 

«»

↑ nahoru