TEXT
 
ARCHIV
HLEDAT DLE:
rubrika šampionát/aj.

 

MS Mixed Doubles 2024.

25. dubna 2024 MIXED DOUBLES
MS Mixed Doubles 2024.

Dvacítka zemí se účastní Mistrovství světa v curlingu 2024, kategorie Mixed Doubles ve švédském Östersundu. Česká republika si díky výsledku z posledního světového šampionátu (15. místo – Zelingrová, Chabičovský) udržela pozici v elitní společnosti a pro letošní rok nasadila mistrovskou dvojici Zuzana Paulová, Tomáš Paul, provázenou trenérem Wadem Scoffinem. Český pár zahájil soutěž dvěma porážkami, jmenovitě se Skotskem a Kanadou. Poté navázal dvěma výhrami s Novým Zélandem a Čínou. Následující tři duely byly rozhodující pro případné umístění v horní části startovního pole. Dvě prohry se zdánlivě „hratelnými“ soupeři (Korea, Austrálie) posunuly ambice českých reprezentantů na účast v play-off do teoretické roviny. Zejména prohra s protinožci, ovlivněná rozkolísáním mentálního nastavení hráčů po vlastním time-outu, jehož výsledkem nebyla jasná a odůvodněná představa o pokračování v endu, mrzela nejvíc. Koncentrovaný a zlepšený výkon Paulových proti Hamiltonovým (USA) však následně přinesl důležitou výhru, která poněkud vzdaluje českou dvojici od té úplně spodní části tabulky. Umístění na předposledních dvou příčkách v jednotlivých skupinách totiž sebou nese povinnost odehrát zápas o udržení v šestnáctičlenné sestavě, která má jistou účast na příštím šampionátu. Naše, v pořadí osmé utkání, se Švédy (Wranå, Wranå), nebylo po dvou inkasovaných trojkách ve druhém a čtvrtém endu snadné zvrátit a výsledek 4 : 7 po sedmi endech (a rozehraném osmém endu) odpovídá rozdílu v úspěšnosti odehraných kamenů, který činí více než dvacet procentních bodů ve prospěch švédské dvojice. Závěrečný duel proti Holandsku bude zápasem o umístění ve skupině, i o celkové umístění. Kromě výsledku na naší dráze bude hrát roli i výsledek zápasu Čína – Korea a Austrálie – Nový Zéland a do konečného umístění může promluvit i tzv DSC (Draw Shot Challenge).

 

«»

↑ nahoru

Mixed Doubles 2023/2024.

13. února 2024 MIXED DOUBLES
Mixed Doubles 2023/2024.

Dnes dopoledne skončilo Mistrovství České republiky 2023/2024 v curlingu smíšených dvojic. Tak zvané Mixed Doubles jsou olympijskou disciplínou, ve které si výsledkově dlouhodobě vedeme spíše nadprůměrně ve srovnání s ostatními kategoriemi. A navíc se podařilo českým reprezentantům Zuzaně a Tomáši Paulovým přivézt z posledních olympijských her šesté místo s doprovodným efektem dosažení zvýšené popularity curlingu mezi diváky zajímajícími se o sport. S ohledem na to, že se na mistrovství světa smíšených dvojic, které se hraje v dubnu letošního roku, bude již bojovat o olympijské body, šlo o hodně. Letos poprvé bylo v nadstavbové soutěži osm dvojic, což znamenalo zvýšenou zátěž pro všechny zúčastněné. Vítězná dvojice odehrála během necelých pěti dnů jedenáct zápasů, a to osm vítězně. Byly to evidentně zkušenosti a výkonová zralost, které nakonec rozhodly o tom, že po dvou letech dominance juniorské dvojice Zelingrová/Chabičovský se na pozici mistrů republiky vrací tandem Paulová/Paul. Tři plánované termíny pro zápasy hrané systémem „best of three“ nebyly zapotřebí. Po relativně jednoznačném prvním finálovém utkání (pondělí večer) měli pevnější nervy v závěru druhého, velmi vyrovnaného duelu Zuzana a Tomáš. Poslední draw Julie Zelingrové, které ještě mohlo poslat rivaly do třetího zápasu bylo o něco delší, než v kruzích umístěný kámen soupeře. Týmu ledařů, pod vedením Jakuba Hanáka, se díky provedeným technickým zásahům podařilo upravit ledovou plochu a kameny do stavu, který měl soutěžní parametry. Pro český curling je dobrým signálem, že se do závěrečných bojů kvalifikovaly čtyři dvojice, které věkově spadají do juniorské kategorie. A obsadily druhé, čtvrté, páté a šesté místo. Tak hodně štěstí na MS.

 

«»

↑ nahoru

Mixed Doubles ZOH 2022 - dobojováno.

8. února 2022 MIXED DOUBLES Peking 2022
Mixed Doubles ZOH 2022 - dobojováno.

Olympijská soutěž v kategorii smíšených dvojic je u konce. Jsou známi medailisté a vše se chystá na turnaj v tradičním, „čtyřkovém“ curlingu. Zuzana a Tomáš naplnili očekávání a umístili se ve středu tabulky. Šesté místo je úspěchem a přátelé curlingu budou mít dlouho v paměti nervy drásající duel s Kanadou, který sice nakonec nebyl klíčový pro případný postup či nepostup do play-off, ale ukázal, v čem je magie této, pouhých patnáct let staré kategorie. Stejně tak málokdy vídaný obrat v utkání proti Číně, kde ze stavu 1 : 6 Paulovi vykouzlili výsledek 8 : 6. Výhry nad Norskem (později stříbrná medaile), Austrálií, USA a Čínou byly skvělou prezentací curlingu směrem k divákům, inspirací pro mladou generaci a kvalitním studijním materiálem pro trenéry. Technika, komunikace, mentální nastavení a taktické postupy jsou vizitkou práce realizačního týmu a záznamy zápasů mohou sloužit jako potřebný motivační materiál následovníkům. Poděkování náleží České televizi za zprostředkování curlingových zážitků sportovním fanouškům. Myslím, že mnoho set tisíc sledujících je vyjádřením seriózního zájmu veřejnosti a potvrzením atraktivity curlingu.


Tradiční curling nenabídne kameny hrané českými hráči. Věřme, že na dalších zimních olympijských hrách bude český curling zastoupen i v dalších kategoriích. A samozřejmě gratulace Ester Ledecké k dalšímu zlatu. Tato dáma s trochu curlingovým jménem je fenomenální!

 

«»

↑ nahoru

Dvě třetiny dohrány.

5. února 2022 MIXED DOUBLES Peking 2022
Dvě třetiny dohrány.

Dvě utkání, kterými pokračoval turnaj smíšených týmů, hraná těsně za sebou, přivedla na ledovou plochu postupně dvojici těžkých protivníků. Jako první chod se představili Jennifer Dodds a Bruce Mouat. Na české dvojici Zuzce a Tomášovi byl vidět jistý respekt vůči soupeři, který měl své zřejmé opodstatnění ve vysoké kvalitě, kterou skotský/britský tandem představuje. Oba britští hráči budou na olympiádě pokračovat po skončení kategorie Mixed Doubles i ve svých originálních týmech. Zásadní pro vývoj byly druhý a třetí end, ve kterém Britové získali celkem pět bodů a výsledkově Čechům odskočili. Konečný výsledek 3 : 8 vyjadřuje poměr sil na ledové ploše. Dalším rivalem byli Švýcaři. Na ně si Paulovi dělali patrně větší nárok, jednak z důvodu, že je umějí porazit a sehráli s nimi řadu vyrovnaných zápasů. A také z důvodu, že na olympijském turnaji se zatím Perretové a Riosovi příliš nedaří a jsou na samém chvostu tabulky s jedinou výhrou. Zápas měl ale nečekaně jednoznačný průběh především proto, že Švýcaři hráli takřka bezchybně. A když už se našla skulina a možnost, tak ji Zuzka s Tomášem nedokázali využít. Konečný výsledek 3 : 11. Těmito zápasy jsou odehrány již dvě třetiny základní části.

 

«»

↑ nahoru

Další dva výsledky Z + T.

4. února 2022 MIXED DOUBLES Peking 2022
Další dva výsledky Z + T.

Třetí a čtvrté utkání odehrané Zuzkou a Tomášem Paulovými na olympijském turnaji v Pekingu přineslo jednu výhru a jednu prohru. Australská dvojice, což byl první protivník, v několika případech chybovala a nabídla dobře hrajícímu českému páru několik příležitosti, které se našim podařilo využít. Hned ve druhém endu chybovala Tahli Gill a proti třem českým kamenům nedokázala zahrát potřebné draw. Češi získali čtyřbodové vedení, které následně udržovali a výhru už si nedali vzít. Prakticky opačný průběh měl duel proti dosud neporaženým Italům. Zejména Amos Mosaner se blýskl dvěma bravurními hity, které dohromady odstranily pět červených (českých) kamenů ze hry. Po šesti endech a stavu 2 : 10 Zuzka a Tomáš podali soupeřům ruku na důkaz uznání dosažené výhry. Či spíše ťukli vlastními pěstmi do těch italských a tím potvrdili již čtvrtý úspěch Jihoevropanů. Paulovi mají zatím po čtyřech zápasech vyrovnané skóre dvě vítězství a dvě prohry. Dalším soupeřem budou Britové.

 

«»

↑ nahoru

Norská ouvertura.

2. února 2022 MIXED DOUBLES Peking 2022
Norská ouvertura.

První zápas českého Mixed Doubles curlingového týmu na letošních olympijských hrách dal divákům skoro zapomenout na pandemii a s ní spojené cestovní a akreditační problémy účastníků pekingské olympiády. Norští soupeři – Skaslien, Nedregotten byli vhodným úvodním rivalem pro Zuzku a Tomáše. Již řadu let se tyto dvojice potkávají na mezinárodních turnajích, hrají spolu vyrovnané zápasy a dobře se znají. Nervozita, která logicky provází začátek každého mimořádně významného turnaje, poznamenala nejprve více výkon české dvojice. Sice se v předzápasovém tréninku podařilo získat výhodu posledního kamene pro první end, ale teprve ve třetím endu přišly kameny, které přinesly bodový zisk našim barvám a došlo ke srovnání stavu. Led, který byl zpočátku velmi dobrý, se začal trochu měnit, začal být těžší, a jednotlivé tracky se od sebe dost lišily. Když už se utkání zdálo skoro ztracené (po sedmi endech 3 : 6), odpověděli Češi na chyby Norů zlepšeným výkonem a vynutili si devátý end. Nakonec stačil na českou výhru kámen umístěný za tee line, který zůstal v bodované pozici poté, co Kristin Skaslien vyrolovala po nesnadném runbacku svým kamenem do horší pozice. Cenná výhra na úvod. 

 

«»

↑ nahoru

Kdo stojí v cestě?

29. ledna 2022 MIXED DOUBLES Peking 2022
Kdo stojí v cestě?

Středou začíná třináct rund olympijského turnaje Mixed Doubles. Česká dvojice Zuzana a Tomáš Paulovi hraje hned první kolo (středa, 2. února), a to proti manželskému páru z Norska (Skaslien, Nedregotten). Soupeři si z předchozí účasti na ZOH přivezli bronzovou medaili poté, co byla odebrána ruskému duu, přistiženému při dopingu. Druhá session postaví proti Čechům Švédy (de Val, Eriksson). Následují Australané (Gill, Hewitt), Italové (Constantini, Mosaner), Britové (Dodds, Mouat) a Švýcaři (Perret, Rios). Menu závěrečné třetiny Round Robin obsahuje USA (Persinger, Plys), Kanadu (Homan, Morris) a Čínu (Fan Suyuan, Ling Zhi). Startovní listina je plná medailistů z olympijských her 2018, kromě zmíněných Norů ještě Kanaďan Morris a oba švýcarští reprezentanti. Z deseti účastníků postoupí do play-off čtyři nejlepší, kteří sehrají v pondělí 7. února 2022 semifinálové zápasy a následující den bude k vidění boj o bronz a finálové utkání. Čeští reprezentanti nastupují do soutěže s otevřenými možnostmi a s odhodláním se poprat o každou výhru, každý end i každý kámen.  

 

«»

↑ nahoru

Paulovi na ZOH 2022.

27. ledna 2022 MIXED DOUBLES Peking 2022
Paulovi na ZOH 2022.

Zuzana a Tomáš Paulovi odletěli dnes do Pekingu reprezentovat Českou republiku na Zimních olympijských hrách 2022. Jejich disciplínou je kategorie Mixed Doubles Curling. První zápas odehrají již druhého února, tedy dva dny před oficiálním zahájením ZOH. Určitě nejedou v roli vystrašených nováčků či nezkušených outsiderů. Za jejich kvalitu hovoří třeba sedm vyhraných turnajů nejvyšší kategorie WCT (World Curling Tour), ale také bronzová medaile z MS 2013, či čtvrté místo z MS 2017, resp. páté z MS 2019. Sami hráči o sobě prohlašují, že za tu dobu, co jsou na okruhu, se mentálně i herně výrazně posunuli. Ze všech dostupných indicií se dá bez nadsázky říct, že v desetičlenném olympijském startovním poli, patří mezi spolufavority.


Jaké emoce provázejí blížící se velký okamžik českého curlingu?


Zuzka: „První pocity, poté co jsme se kvalifikovali, byly možná až trochu sobecké v tom smyslu, že je super, že jsme to vyhráli my dva a že tam pojedeme. Čím dál víc, jak běží čas, tak to celé vnímám mnohem více komunitně, tj. že tam jedeme za všechny české curlery. Převažujícím pocitem je jednoznačně odpovědnost.“


Tomáš: „Uvědomujeme si, že bez toho, že někdo curling do Čech dovezl a začal ho hrát, že někdo postavil halu, ve které jsme byli schopni kvalitně trénovat, a že někdo před námi dosáhl reprezentačních úspěchů, díky kterým přibyly peníze do našeho sportu, by byla šance na účast na ZOH mnohem menší. Jinými slovy, naše účast na olympiádě je výsledkem úspěchů předešlých generací.“ 


Společně říkají, že cíle jejich účasti jsou dva. Jeden cíl je ten sportovní, tedy dosáhnout na co nejlepší umístění. Druhým je úspěšné prezentování curlingu směrem k veřejnosti.

 

«»

↑ nahoru

Mixed Doubles - MČR 2021/2022.

28. září 2021 LIBOC 1M LIBOC 3Ž MIXED DOUBLES
Mixed Doubles - MČR 2021/2022.

V září bylo rozehráno Mistrovství republiky kategorie Mixed Doubles 2021/2022. Hráčky týmu Liboc 3 se angažovaly ve třech dvojicích. Sestry Baudyšovy se ocitly ve stejné skupině a o postupu Bětky do nadstavby rozhodla výhra ve vzájemném utkání, kde dvojice A. Baudyšová s J Zelingrem (Dion Celine) porazila M. Baudyšovou s L. Klípou (Liboc 1). Z organizačních důvodů nemohl Dion Celine hrát nadstavbu, a tak byla nakonec klasifikován na osmém místě. Třetí dvojice s libockou účastí, ve které nastoupili Ežen Kolčevská a Karel Kubeška postoupila do nadstavby, kde se jí podařilo vyhrát čtvrtfinále i semifinále, a přemožitele našla až ve finále (Válek, Strnadová). Druhé místo je solidním úspěchem dvojice - hráčka, trenér, která se na kategorii Mixed Doubles nespecializuje a využívá MČR jako formu tréninku pro týmovou kategorii.

 

«»

↑ nahoru

Sezóna u konce. Češi na ZOH!

23. května 2021 MIXED DOUBLES PELL-MELL
Sezóna u konce. Češi na ZOH!

Mistři světa mixed doubles jsou ze Skotska (Mouat, Dodds), stříbro mají Norové a bronz patří Švédsku. Ale! Na samém konci letošní bláznivé curlingové sezóny se českým barvám podařil husarský kousek. A to postup do olympijského turnaje kategorie smíšených dvojic! Dvojice Zuzana a Tomáš Paulovi skončila čtvrtá ve své desetičlenné skupině, čímž se kvalifikovala do přidaného zápasu Mistrovství světa mixed doubles 2021, ve kterém se napřímo bojovalo o účast na Zimních olympijských hrách 2022 v Pekingu. V napínavém utkání rozhodl poslední kámen Američanů, který dojel v cílových kruzích do horší pozice, než ve které byly dva české a Zuzana Paulová (dříve Hájková) mohla dát průchod svým emocím. Paulovi byli již před čtyřmi lety blízko účasti na ZOH, ale narazili v semifinálovém zápase MS 2017 na Švýcary, se kterými těsně prohráli, a konečné čtvrté místo na olympiádu nestačilo. Letos je to jinak. Solidní výkon obou hráčů zajistil řadu důležitých výher, například nad Ruskem nebo Německem a v závěru se projevila zkušenost a mentální odolnost českých hráčů, kteří se na kategorii mixed doubles již řadu let specializují. Zuzana i Tomáš patří mezi českou curlingovou elitu díky několika medailím, které již v minulosti získali. Společně mají bronz z kategorie mixed doubles z roku 2013. V roce 2012 byl Tomáš u bronzové medaile mužů ze zimní Universiády a ve stejném roce vedla Zuzana juniorskou reprezentaci žen ke stříbru na mistrovství světa.


Český curling se raduje, protože předchozími generacemi nenaplněná touha vidět českou vlajku v olympijské curlingové hale má nyní reálný obsah. Na konci roku se rozhodne, jestli naší mixed doubles dvojici doprovodí některá z reprezentací (muži, ženy), které budou usilovat o naplnění svých šancí v rámci olympijských kvalifikací. Třetina práce je odpracovaná na výbornou, tak ještě ty dvě zbývající dohrát!


foto: Zuzana Hájková (Paulová), Tomáš Paul

 

«»

↑ nahoru

Mistři i vicemistři mixed doubles curlingu jsou z Aritmy.

21. prosince 2009 ARITMA MIXED DOUBLES
Mistři i vicemistři mixed doubles curlingu jsou z Aritmy.

Dvacetpět dvojic se přihlásilo do Mistrovství České republiky v kategorii Mixed Doubles. Bojovalo se v pěti skupinách  a vítězové plus tři nejlepší na druhých místech (podle DSC) vytvořili čtvrtfinálovou osmičku. Nedělní odpoledne bylo vyhrazeno pro nadstavbové duely. Ledoborci 2 versus Aritma 1 a Zbraslav H versus Aritma 2. Z těchto semifinálových dvojic vyšlo nakonec čistě aritmové finále. Utkání o titul mělo tři části: první celkem vyrovnaná, ve druhé nástup Aritmy 1 (Kubešková, Kubeška) a nakonec mocný finiš Aritmy 2 (Plíšková, Candra). Poslední kámen zápasu házela Anna Kubešková proti čtyřce, a tedy prohranému zápasu. Kámen nakonec projel těsně kolem guardu a znamenal konečný stav 8 : 4 pro Aritmu 1. Tandem Kubeškových tedy obhájil titul z loňského roku a čeká jej Mistrovství světa Mixed Doubles 2010 v ruském Čeljabinsku. Bronz má Zbraslav H (Hájková, Paul).

 

«»

↑ nahoru

Aritma 1 je mistrem ČR v mixed doubles

7. prosince 2008 ARITMA MIXED DOUBLES
Aritma 1 je mistrem ČR v mixed doubles

Nedělí skončil třídenní turnaj dvaceti dvojic o titul mistra ČR v curlingu mixed doubles. V semifinále se utkaly týmy Aritmy 1 a Trutnova a na vedlejší dráze Kolibris a Ledoborci. Po velmi vyrovnaném průběhu obou zápasů se do finále probojovali Ledoborci Jiří Marša a Hana Čechová a tým Aritmy 1 Karel Kubeška a Anna Kubešková. Aritma byla mírným favoritem mimo jiné i proto, že vloni podlehla ve stejné soutěži až ve finále ale bylo zřejmé, že finále bude napínavým bojem. Průběh byl velmi vyrovnaný a po šesti endech byli Ledoborci pouze o jeden kámen pozadu. V sedmém endu však přišla trojka pro vedoucí tým, a pak už si dvojice z Aritmy nenechala titul ujít. Vítězové budou reprezentovat Českou republiku na Mistrovství světa v mixed doubles 2009 v italské Cortině.


foto: Anna Kubešková

 

«»

↑ nahoru

Mistrovství republiky mixed doubles

5. prosince 2008 MIXED DOUBLES
Mistrovství republiky mixed doubles

5. - 7, prosince se koná v pražské curlingové hale Mistrovství republiky v kategorii Mixed doubles. Loňské vítězství bude obhajovat jen polovina páru, a sice Hana Čechová. Radek Žďárský, který vloni s Hankou zvítězil a pak úspěšně reprezentoval ČR na MS v mixed doubles je na fotografii. Systém je nastaven tak, že pouze jeden tým se z pětičlenné skupiny neprobojuje do osmifinále. Skupiny jsou čtyři a v týmech nechybí někteří zkušení extraligoví či prvoligoví hráči.

 

«»

↑ nahoru